protesti

Rudari pred Vladom FBiH: Ako želite sukob mi smo spremni i nećemo odustati

rudari-protesti (1)

Rudari poručuju još jednom da žele državu, da im treba država, a ne milostinja

Rudari iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH“ u protestnom maršu koji su završili pred zgradom Vlade FBiH poručili su da žele državu BiH u kojoj će ostvariti svoja prava.

Sinan Husić predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine obratio se okupljenim rudarima ispred zgrade Vlade FBiH i svim radnicima u BiH čestitao Međunarodni praznik rada.

“Znamo šta smo kroz socijalni dijalog usaglašavali, u prehodnih mjesec dana. Ono što predstavljaju predstavnici EPBiH i Vlade FBiH mi nećemo prihvatiti, nećemo dopustiti da se preko noći veliki broj radnika proslijedi na biroe za zapošljavanje.

Dodao jekako su rudari čuli da postoji namjera da se određene strukture koje upravljaju i vladaju obračunaju sa rudarima tamo gdje smo najslabiji, u rudniku mrkog uglja Abid Lolić u Biloj, da ga rekonstruišu i poručio:

”Ako želite sukob mi smo spremni u herojskoj Biloj i nećemo odustati”, kazao je Husić.

Rudari poručuju još jednom da žele državu, da im treba država, a ne milostinja.

“Tražit ćemo od menadžmenta rudnika da se ispitaju metode, da se ispita kalorična vrijednost uglja, mnogi ozbiljni ljudi govore da su pokazatelji katastrofalno štetni po rudnike. Znamo mi sami provjeriti kvalitet”, poručio je Husić i dodao:

“Ako bude trebalo svi rudarski vozovi će doći ovdje.. Doći će puni bola i tuge, ali i hrabrosti i odlučnosti. Ovo je početak borbe za rudnike i za najbolje sinove koji su svoje živote davali za BiH. Hvala vam i sretno”.

Nakon protesta, predstavnici rudara su se vratili na Željezničku stanicu u Sarajevu te su najavili kako će, ukoliko se zahtjevi rudara ne ispune, a Husić je najavio i da će u svih sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH 20. maja biti održan generalni štrajk.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/, povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada, naime, organizovao je protest, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika.