Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Traže plaće

Rudari protestuju u Sarajevu: “Radim na dnevnicu da žena ne bi otišla”

protesti rudara
FOTO: Fena

Zenički rudari su 6. marta prekinuli proizvodnju i stupili u radnički neposluh

Oko tri stotine rudara iz sedam rudnika iz Koncerna JP Elektroprivreda BiH okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu na mirnim protestima nakon što ni jučer nije postignut dogovor o isplati plata rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, koje nisu isplaćene za januar i februar ove godine.

Predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH Sinan Husić izjavio je da za njih nije prihvatljiv jučerašnji prijedlog da isplata zaostalih plata počne za 20 dana i da traže da to bude naredne sedmice.

Dodao je da zahtijevaju i da se na bazi dostavljenog elaborata tehno-ekonomskih pokazatelja pristupi utvrđivanju konačnih odluka o statusu RMK Zenica.

protesti rudara
FOTO: Fena

Poručio je Vladi i rukovodstvima Elektroprivrede i RMU Zenica da ne dovode rudare u situaciju da se moraju vraćati sa puno masovnijim protestima koji bi ugrozili proizvodnju i dostignuti nivo u drugim rudnicima.

Zenički rudari su 6. marta prekinuli proizvodnju i stupili u radnički neposluh.

protesti rudara
FOTO: Fena

Jedan od rudara učesnika protesta govorio je i za Fokus.

“Bio sam u Staroj jami, pa su me prebacili u Raspotočje. Odmah sam vidio da je neka mućka. Prvo od direktora. Od 25. decembra nemamo plate, nemamo toplog, nemamo ništa. O kreditu i ne razmišljam, od čega da vraćam. Moram raditi na dnevnicu da bih spasio djecu, da žena ne bi otišla. Kud da idem sad”, kaže razočarani rudar.

Zenički rudar ispred Vlade FBiH: Nema plata, moram ići na dnevnicu da mi žena ne bi o'šla

Posted by Fokus.ba on Wednesday, March 27, 2024