Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest u utorak

Rudari stižu ispred zgrade Elektroprivrede BiH

Foto: Fena

Navodi da su po Sporazumu potpisanom 3. jula, zenički rudari trebali dobiti umanjenu plaću do 25. jula, ali da se to nije desilo

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, zbog stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, donio je odluku o organizovanju protesta koji će biti održan u utorak, 1. augusta ispred zgrade Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu – potvrdio je predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

On podsjeća da su zbog neisplaćene plaće za juni te naknade za topli obrok za mjesec maj, zenički rudari obustavili proizvodnju u utorak, 25. jula u drugoj smjeni, kada se grupa od 30 rudara odlučila da ne izađe iz jame “Raspotočje” u kojoj su proveli dvije noći.

-Rudare smo jučer uspjeli izvući iz jame, ali proizvodnja u tom rudniku nije obnovljena. Protest će se održati u periodu od 11 do 14 sati, a na njemu će sudjelovati članovi sindikata svih sedam rudnika iz Koncerna JPBiH. Protest organiziramo zbog ignorisanja zaključaka od strane JP EPBiH, koji su usaglašeni na jučerašnjem sastanku između predstavnika Vlade FBiH i SSRRFBiH – kazao je Husić za Fenu.

Navodi da su po Sporazumu potpisanom 3. jula, zenički rudari trebali dobiti umanjenu plaću do 25. jula, ali da se to nije desilo.

Sličnu su situaciju, dodaje on, imali i nedavno, kada su skoro iste zaključke bili dogovorili s Gradom Zenica za deblokadu računa te kada su imali podršku JP EPBiH, dok ovog puta nemaju razumijevanja od aktuelnog rukovodstva vladajućeg društva sedam rudnika ugljeva FBiH.