Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad blokirao račun

Rudari Rudnika Zenica odbili sići u jame

rudari_zenica_strajk

Imali obećanje gradonačelnika Fuada Kasumovića da će “sve biti uredu”

Zbog neisplaćenih naknada za topli obrok za novembar prošle godine, rudari sva tri pogona Rudnika Zenica odbili su danas sići u jame u drugoj smjeni.

Rudniku Zenica, kako je za Fenu kazao direktor Nisvet Vrškić, blokiran je račun zbog prestanka isplate komunalne naknade Gradu Zenica, koji je i blokirao račun.

– Ukupan dug je oko tri, ali su blokade na oko milion KM – kaže Vrškić, koji dodaje kako su Gradsku upravu, zbog preseljenja širokog čela u pogonu Raspotočje, obavijestili da neće moći poštovati sporazum o običnoj otplati.

Dodaje kako su imali namjeru ponovo redovne obaveze plaćati od ovog mjeseca, ali im je račun blokiran, mada su, kako kaže, imali obećanje gradonačelnika Fuada Kasumovića da će “sve biti uredu”.

Sutra pred Opštinu

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica koji dođu u treću smjenu neće silaziti u jamu jer im nije isplaćen topli obrok, dok će jutarnja smjena najvjerovatnije krenuti pred opštinu ako ne bude nikakvog reagovanja grada Zenice, izjavio je predsjednik Sindikata rudara Nijaz Vardo.

On je pojasnio da su rudari pokušali doći do gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, kao i direktor ovog rudnika Nevzet Vrškić, ali da niko nije primljen na razgovor, te dodao da nije ispunjeno obećanje gradonačelnika da će problem biti riješen.

Nedavno je na Ustavnom sudu proglašeno da je korištenje građevinskog zemljišta neustavan namet na privredu, a kolika su dugovanja rudnika, nije poznato.