Rudari u generalnom štrajku, u ponedjeljak kreću u Sarajevo

RMU Zenica: Rudari u generalnom štrajku, u ponedjeljak kreću u

Nakon sastanka Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i Uprave rudnika donesena je odluka o stupanju u generalni štrajk i obustavi proizvodnje u sve tri jame, javlja Anadolu Agency (AA).

Proizvodnja je stala u sve tri zeničke jame i ukoliko se za 48 sati ne ispune zahtjevi rudara, štrajk će se, u ponedjeljak, nastaviti ispred zgrade Elektroprivrede u Sarajevu.

Rudar Mehrudin Mahmić je dvije noći proveo u krugu pogona. Za AA je rekao da u ponedjeljak ide u Sarajevo kako bi se borio za svoja prava.

“Ovdje sam već dvije noći i evo dočekali smo sastanak, ali na njemu nisu ispunili sve naše zahtjeve. Od regresa nema ništa pa ćemo u ponedjeljak mobilisati sve brigade i krenuti u Sarajevo da tamo riješimo naše probleme. Danas je i zvanično donesena odluka o stupanju u generalni štrajk”, pojasnio je Mahmić.

RMU Zenica: Rudari u generalnom štrajku, u ponedjeljak kreću u

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč kazao je da je na vanrednoj sjednici Skupštine formiran štrajkački odbor i da su od 12 sati rudari u generalnom štrajku.

“Dali smo 48 sati da se ispune naši zahtjevi i u koliko se to ne riješi mi u ponedjeljak pješice idemo pred zgradu Elektroprivrede BiH u Sarajevu. Zahtjevamo da se isplati regres i da se isplata toplog obroka i plata vrši kontinuirano kao i da se hitno počne ulagati u rudnik Zenica”, rekao je Oruč.

Većina rudara napustila je pogon rudnika nakon što im je štrajkački odbor saopćio odluku da se u ponedjeljak planira odlazak u Sarajevo.