Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rudari u Zenici ne žele prekinuti štrajk bez uplate regresa

rudari-rmu-zenica1

Nakon održanog sastanka sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica i Uprave rudnika, dogovor o prekidu obustave rada nije postignut.

Direktor RMU Zenica, Esad Ćivić, izjavio je kako će najvjerovatnije pred Općinskim sudom podnijeti prijavu zbog nelegalnog štrajka.

rudari-rmu-zenica2

“Uprava rudnika je iznijela stanje u kojem se trenutno nalazi rudnik, te mogućnost rješavanja zahtjeva radnika. Tri od četiri zahtjeva koja su postavljena Upravi rudnika su ispoštovana. Četvrti zahtjev u kome se traži isplata regresa u ovom trenutku zbog finansijskog stanja nije moguće ispuniti. Regres u iznosu 1,4 miliona KM. Postojao je i zahtjev za uplatu rata kredita i to je riješeno u roku od 10 sati. Svim zaposlenicima kojima je od toplog obroka odbijena ta rata, vraćen je novac. Sutra ću morati podići tužbu pred Općinskim sudom zbog nelegalnog štrajka”, istakao je Ćivić.

rudari-rmu-zenica

Predsjednik sindikata RMU Zenica, Mehmed Oruč kazao je da rudari zahtjevaju obraćanje generalnog direktora Elektroprivrede.

Kako kažu, komorati će u krugu pogona ostati i preko noći, a obustava rada trajat će sve dok se ne izvrši uplata regresa.