Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

postignut dogovor

Rudarima će biti isplaćene dvije plaće: “Za 15 dana ćemo saopštiti šta će biti s rudnikom”

Foto: Amer Kajmović/FENA

Lakić nije zadovoljan sa zatečenim stanjem u rudnicima, te je naveo da su opredjeljenja da se moraju zajedno suočiti sa svim problemima

Oko tri stotine rudara iz sedam rudnika iz Koncerna JP Elektroprivreda BiH okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu na mirnim protestima nakon što ni jučer nije postignut dogovor o isplati plata rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, koje nisu isplaćene za januar i februar ove godine.

U međuvremenu je održan sastanak Sindikata radnika rudnika u FBiH i Vlade FBiH. Kako se saznaje, sastanak sa pozitivnim ishodom.

Federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić se obratio javnosti i rudarima nakon sastanka, rekavši da će plate biti isplaćene.

“Svi oni razgovori koji su bili ranije, bili su uspješni i tako je i ovaj put. Zahvaljujem se Sindikatu na borbi i podržavamo. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, koja će se nastojati iskoristiti za isplatu plata rudara rudnika u Zenici”, istaknuo je Lakić.

Nije zadovoljan sa zatečenim stanjem u rudnicima, te je naveo da su opredjeljenja da se moraju zajedno suočiti sa svim problemima.

“Danas je to problem sa ovim rudikom, a imamo problema i sa drugim rudnicima. Kao Vlada smo prihvatili kolektivni ugovor da se plate isplate za januar i februar. U narednih 15 dana ćemo saopštiti šta će biti sa rudnikom Zenica. Pokušat ćemo najmanji broj dana skratiti da bismo mogli obradovati ljude da imaju platu na svojim računima”, zaključio je ministar Lakić.

Predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH Sinan Husić ranije je izjavioda za njih nije prihvatljiv jučerašnji prijedlog da isplata zaostalih plata počne za 20 dana i da traže da to bude naredne sedmice.

Zenički rudari su 6. marta prekinuli proizvodnju i stupili u radnički neposluh.