Rudarima “Kreke” omogućeno ovjeravanje zdravstvenih knjižica

BiH

2407_rudnici_kreka

Rudarima Rudnika “Kreka” omogućeno je ovjeravanje zdravstvenih knjižica, te je dogovorena dinamika budućeg izmirivanja obaveza koje “Kreka” ima prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, nakon današnjeg sastanka premijera TK Bege Gutića i ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića sa direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Mirsadom Hodžićem i direktorom Rudnika Osmanom Blekovićem.

Gutić je tokom sastanka akcentirao da ovjeravanje knjižica nije rezultat pritiska kojeg je Sindikat Rudnika vršio u proteklim danima.

– Omogućavanje ovjeravanja zdravstvenih knjižica za rudare “Kreke” je pokazatelj socijalne osjetljivosti Vlade Tuzlanskog kantona. Sindikat je socijalni partner sa poslodavcem, a ne sa Vladom, tako da je svaki njihov pritisak trebao biti usmjeren ka njihovom poslodavcu koji treba da izvršava svoje obaveze – rekao je Gutić.

Iz Vlade TK navode da je do kratkotrajne obustave u ovjeri zdravstvenih knjižica za rudare došlo jer “Kreka” nije ispoštovala odredbu Zakona o regulisanju dospjelih a neuplaćenih obaveza po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Tuzlanskom kantonu, koja je predvidjela da će se dugovanja nastala do 31. decembra 2009. – a koja kada je “Kreka” u pitanju iznose nešto više od 33 miliona KM – početi izmirivati 1. januara 2018.

Imajući u vidu da rudnici na području TK objektivno nisu u mogućnosti ispuniti tu obavezu, te da bi insistiranje na tome ugrozilo poslovanje rudnika, premijer Gutić i ministar Hadžiefendić su predložili da Vlada pripremi prijedlog izmjena tog kantonalnog Zakona u smislu prolongiranja te obaveze za narednih pet godina.

S druge strane, direktor Bleković je izrazio spremnost da Rudnik, uz redovno izmirivanje tekućih obaveza izmiri i preostalih skoro milion KM koje su obuhvaćene ranije potpisanim protokolom o izmirivanju obaveza, saopćeno je iz Vlade TK.