Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okončani protesti

Rudarima se niko nije obratio, protest su završili pjesmom “Šehidski rastanak”

rudari protest
Foto: Amer Kajmović/FENA

Iako su očekivali da će im se neko iz Elektroprivrede obratiti ili ih pozvati na razgovor, do toga nije došlo

Okončan je protest rudara iz sedam sindikalnih organizacija, članica Saveza samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, ispred zgrade Elektroprivrede BiH.

Rudari iz sedam rudnika Koncerna JPEPBiH su već na putu ka svojim kućama, jer neki od njih moraju stići na posao pošto rade treću smjenu.

Iako su očekivali da će im se neko iz Elektroprivrede obratiti ili ih pozvati na razgovor, do toga nije došlo.

-Tražili smo minimum koji nam nudi kolektivni ugovor i sporazum. Izađi Senade Sarajliću, demantuj me da nisi kreator sporazuma koji je potpisao Sindikat radnika i direktor RMU Zenica. Ostat ćemo ujedinjeni bez obzira na cijenu koju moramo platiti. Mi se nećemo predati. Otpor ćemo pružati svakog dana, poručio je na protestu Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka, rekao je da rudarima ne treba nikakva donacija niti „sadaka“, jer rudari su izgradili državu BiH.

– Ako Elektroprivreda želi da zatvori rudnike, neka to učini, a radnicima isplate socijalne otpremnine i uvežu staž, ali ovako više ne ide. Danas isplatite plate rudarima i oni odmah kreću na posao. Danas je ovdje više od 40 posto ljudi koji moraju u drugu smjenu na posao, zaključio je Tokić.  

Protesti su prošli bez incidenata, uz pojačano prisustvo policijskih snaga. Rudari su proteste završili na Vilsonovom šetalištu uz pjesmu “Šehidski rastanak”.