Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH novinari

Rudić: Projekt “Slobodni mediji za slobodno društvo” uspješno završen HUB-om

bh novinari (1)

Najznačajniji rezultat projekta, smatra Rudić, je uspostavljanje interaktivnog online prostora, Hub-a, za razmjenu medijskih sadržaja. Trenutno produciraju 20 istraživačkih priča koje će biti stavljene na Hub i bit će besplatno dijeljene lokalnim medijima

Projekt “Slobodni mediji za slobodno društvo” završen je danas konferencjiom u Sarajevu, a cilj je bio umrežavanje medija i organizacija civilnog društva u snažnu i profesionalnu grupu koja će zagovarati medijske slobode i sigurnosti novinara u lokalnim zajednicama.

Projekt su u januaru 2019. godine pokrenuli Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, a želja je bila, kako je kazala generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, da pomognu lokalnim medijima u zaštiti slobode izražavanja, njihovog integriteta.

Održano je blizu 30 različitih događaja, upriličeno 24 treninga i to 12 za nevladine organizacije i 12 za novinare. Urađeno je pet studija o položaju novinara u lokalnim medijima, kvaliteti medijskih sadržaja, kapacitetima lokalnih NVO-a u oblasti medijske pismenosti.

Najznačajniji rezultat projekta, smatra Rudić, je uspostavljanje interaktivnog online prostora, Hub-a, za razmjenu medijskih sadržaja. Trenutno produciraju 20 istraživačkih priča koje će biti stavljene na Hub i bit će besplatno dijeljene lokalnim medijima.

– Naša je namjera da taj Hub bude prostor gdje će biti postavljani i skidani produkcijski sadržaji, izvještaji, istraživačke priče, različite vrste tematskih priloga, za radio, TV, online medije i štampane medije. Dobijat će besplatno svi koj će biti članovi Hub-a, a oni koj nisu članovi u narednom periodu razvit ćemo kriterije na koji će se način uzimati ti sadržaji – kazala je ona.

To je prvi put u BiH, naglasila je, da se uspostavlja takav Hub, a sve kako bi se pomoglo medijima da unaprijede svoju produkciju, pluralizam informacija te pokažu koliko je važno novinarstvo u smislu stvaranja slobodnog i demokratskog društva.

Iako je BiH zabilježila skroman napredak u stvaranju okruženja za razvoj slobode medija i slobode govora, po mišljenju Danijela Kovačevića, političkog savjetnika u Delegaciji EU u BiH, pred BiH je veliki put u usklađivanju legislative sa pravnim naslijeđem EU, što je i obaveza BiH koju je preuzela sa iskazivanjem želje za pristupanje u članstvo EU.

Iako postoji neka zakonska regulativa novinari nisu zaštićeni, kaže Kovačević, a na osnovu informacija koje dobijaju od lokalnih i organizacija civilnih društava, zaključuje da su prijetnje novinarima sve češće i sve ozbiljnije.

U tom smislu Rudić smatra da je potrebno riješiti pitanje krivične zaštite novinara, da se unaprijedi krivični zakon kako bi se poboljšale istrage u vezi sa fizičkim napadima i drugim krivičnim djelima prema novinarima i kako bi tužiteljstva te slučajeve rješavala po službenoj dužnosti.