Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rudić za Fokus.ba: Napadi na novinare se kvalifikuju kao prekršaji, kao tuča pijanaca

borka-rudic

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banje Luke, a za danas je povodom ovog slučaja najavljeno i mirno okupljanje novinara u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

O ovom i drugim učestalim napadima na novinare u BiH iz proteklog perioda razgovarali smo sa Borkom Rudić, generalnim sekretarom ovog udruženja.

Rudić je istakla da se radi o političkom napadu koji će morati biti rasvijetljen, a ujedno je podsjetila da u ovom trenutku postoje brojni neriješeni slučajevi drugih napada na novinare u RS-u i cijeloj BiH.

Iznijela je podatak da je od početka godine evidentiran 41 slučaj kršenja medijskih sloboda u BiH.

„Imamo jednu opću nekažnjivost napada na novinare koja je dovela do situacije da je kolega pretučen. Taj slučaj je policija već kvalifikovala kao pokušaj ubistva. Ključni problem je stvaranje atmosfere u kojoj je napad na novinara nešto što se očekuje pa čak i u nekim situacijama odobrava od strane zvaničnika i političara. Oni daju takve izjave koje zapravo dovode do napada“, rekla je Rudić za Fokus.ba.

Komentarišući inicijativu Institucije ombudsmena za zaštitu ljudskih prava u BiH iz 2017. godine, da je potrebno izvršiti dodatne edukacije policijskih i pravosudnih organa u BiH na polju zaštite novinara, Rudić je istakla da se radi o potpuno relevantnom prijedlogu.

„To je zaista potrebno medijskoj zajednici. U određenom smislu edukacije su već počele. BH novinari, Vijeće za štampu i Regulatorna agencija za komunikacije u saradnji sa Vijećem Evrope rade sa tužiocima, advokatima i sudijama na boljoj primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava. Već smo imali šest treninga, a na jesen ćemo imati dva. Mislim da ćemo potpisati jednu vrstu sporazuma sa udruženjima tužilaca i sudija te VSTV-om o efikasnijoj zaštiti novinara kroz pravosudne institucije. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je napravilo akcioni plan zaštite novinara, a Vijeće ministara je dalo nalog svim ministarstvima da se uključe u provedbu tog plana. Mislim da ćemo uz podršku Ministarstva pravde BiH uspjeti da unaprijedimo krivično zakonodavstvo u cijeloj BiH, kako bi novinari bili tretirani u krivičnim zakonima kao osobe koje treba štititi u obavljanju profesionalnih zadataka“, navela je Rudić.

U BiH se još mnogo mora uraditi na polju zaštite novinara, a kao pozitivan primjer Rudić je istakla pojedine slučajeve u kojima je pravda zadovoljena.

„Kolega Siniša Vukelić je u dva navrata dobio u svoju korist presude po Krivičnom zakonu RS. Radilo se o prijetnjama smrću. Imamo i slučaj iz Mostara gdje je novinar Dnevnog lista Nevres Dedić dobio satisfakciju kroz krivični postupak zbog fizičkog napada koji se desio u Stocu. Dakle, postoji zakonska mogućnost u okviru krivičnih zakona i zakona o krivičnom postupku da se novinari zaštite. Međutim, zbog činjenice da pravosudne institucije vrlo često napade na novinare kvalifikuju kao prekršaje, kao da su se potukla dva pijanca u kafani, mi ćemo se potruditi da izmijenimo krivične zakone, da bi tad bilo preciznije definisano da napad na novinara znači napad na službenu osobu. To je zato što je novinar dok obavlja svoj profesionalni zadatak zapravo na službenoj dužnosti. On mora biti potpuno zaštićen“, naglasila je Rudić.

Naša sagovornica se osvrula i statističke pokazatelje iz proteklog perioda u ovoj oblasti.

„Imamo povećanje broja napada, prije svega fizičkih napada. Postoje i prijetnje smrću kao i slučajevi mobinga i kršenja radnih prava. Sve je to jedna vrsta političke strategije protiv medijskih sloboda i individualnih prava novinara u BiH, posebno u izbornoj godini. Mi smo od početka godine registrovali 41 slučaj. To je više nego u prethodnim godinama. Ukoliko današnji protesti ne rezultiraju promjenom ponašanja političara i kompletne javnosti prema meijdskim slobodama i pravima novinara, ja se bojim da će taj broj biti puno veći“, zaključila je Rudić u razgovoru za Fokus.ba.