Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruiz-Calavera: EU ne može raditi stvari umjesto domaćih vlasti

Calavera

Evropska unija (EU) spremna je pružiti podršku Bosni i Hercegovini, ali ne može raditi umjesto domaćih vlasti na kojima je odgovornost kada je riječ o nizu važnih pitanja, izjavila je direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz-Calavera koja u boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka na ministarskom nivou u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu Ruiz-Calavera je u Sarajevu izjavila kako se došlo do trenutka da se vidi napredak u regiji.

Poručila je i kako nema prečica, te da je jedini način za članstvo BiH u EU provođenje svih reformi.

Podsjetila je na niz stvari koje su urađene u proteklom periodu.

”Mi smo danas ovdje jer vidimo jasno budućnost BiH. Komisija želi da pomogne BiH da bude jedna od zemalja koje će se kretati istom ovom trasom”, poručila je Ruiz-Calavera.

Tokom boravka se sastala s predstavnicima vlasti u BiH, a planirano je da prisustvuje završnoj konferenciji projekta koji je finansirala EU, a provodilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, koji će doprinijeti boljim uslugama pravosuđa za građane BiH.

Rekla je kako je na sastanku Strukturalnog dijaloga u oblasti pravosuđa iskazan pomak i osvrnula se na reforme u oblasti vladavine prava.

Kazala je kako su tu da bi prikupili informacije u svjetlu izrade rješenja o aplikaciji BiH za članstvo.

Istakla je kako žele postaviti sva pitanja kako bi rješenje bilo što pozitivnije. Podsjetila je na dva sastanka održana prošle godine i primijetila je napredak pogotovo kada je riječ o skidaju BiH sa tzv. sive liste zemalja koje ne ispunjavaju standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Dodala je kako je BiH još uvijek ostala na listi EU.

”Još uvijek je pred nama ovaj domaći zadatak da završimo. Također, zabilježen je napredak u aktivnostima VSTV-a i njegovih institucija, u smislu ispunjavanja cijelog niza preporuka Komisije u ovoj oblasti“, istakla je Ruiz- Calavera.

Dodala je kako novi pravilnik koje je Vijeće usvojilo pokazuje kako su moguća poboljšanja u pravosudnom sistemu.

Ipak, izrazila je zabrinutost zbog izostanka napretka po izradi konačne verzije zakona o sudovima u BiH.

Nadalje, zabrinuta je i zbog izostanka usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

”Znate da postoji prijedlog u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu, trebamo sada da usvojimo usvajanje u Domu naroda PSBiH“, pojasnila je Ruiz-Calavera.

Podsjetila je kako je usvajanje tih izmjena i dopuna izrazito važno kako bi se osigurala učinkovita borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

”Ne samo da je ključno nastaviti, u smislu pomoći na evropskom putu BiH, nego su te izmjene i dopune važne radi osiguranja sigurnosti vaših građana i građana cijele EU. Ja ne znam kako da naglasim naš stepen zabrinutosti i očekivanja da će te izmjene biti usvojene bez odlaganja i u skladu s međunarodnim standardima ”, poručila je Ruiz-Calavera.

Uputila je apel za dogovor oko imenovanja kontakt osobe za EUROPOL, što je veoma važno.

”Druga stvar je pomirenje, a u tom svjetlu i ova nacionalna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina“, rekla je Ruiz-Calavera.

Nada se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u London doći sa Zakonom o krivičnom postupku BiH koji ispunjava standarde.

”Mislim da bi bilo šteta da se ova zemlja diskredituje na takav način i da u Londonu pokaže da nema kapacitete da ispunjava najviše moguće standarde u borbi protiv svih oblika krivičnih djela uključujući korpuciju i organizirani kriminal i da ostvaruje sigurnost svojih građana”, dodala je Ruiz-Calavera.

Poručila je kako se može očekivati podrška EU na evropskom putu, ali da Evropska unija ne može raditi umjesto domaćih vlasti na kojima je odgovornost.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je kako je razgovarano o Zakonu o krivičnom postupku i podsjetio da su dva zakona na dnevnom redu Doma naroda PSBiH.

”Tema koja nam je uzela najviše vremena i oko koje smo imali najviše diskusije, gdje su svi sudionici današnjeg sastanka imali učešća je inicijativa koju smo dobili od VSTV koja bi, na neki način trebala usmjeriti rad Radne grupe za koju sam ja danas dao čvrsta obećanja”, dodao je Grubeša.

Istakao je kako je put BiH, evropski put, te da će se sa reformom pravosuđa nastaviti.

Poručio je kako nastavljaju raditi reformu pravosuđa kroz Strukturalni dijalog i da su ponovo za zajedničkim stolom.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je izjavio kako bi bio sretan da je rezultat u posljednjem radu bio veći, značajniji i bolji.

“Ono što smatram naročito važnim na današnjem sastanku jeste svakako razgovor o inicijativi za donošenje, pripremanje, utvrđivanje zakona o VSTV-u. Smatram to naročito važnim pitanjem. Mogu svakako reći da na temelju truda koji je učinjen u VSTV-u, Ministarstvo pravde i Vlada RS-a će participirati u traženju najboljih rješenja”, dodao je Kasipović.

Kazao je kako je danas afirmisana i revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina za RS.

”Očekujem da sutra bude potvrđena na Vijeću ministara BiH“, istakao je Kasipović.

Poručio je kako su Ministarstvo pravde i Vlada RS-a potpuno posvećeni obavezama i da će učiniti sve što je moguće za reformu prava, ali i bolji i efikasniji rad pravosudnih institucija.