Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rukovodstvo SDP BiH dalo podršku starim zanatlijama na Baščaršiji

BiH

Niksic zanatlije

Predstavnici rukovodstva Socijaldemokratske partije BiH održali su sastanak sa zanatlijama na Baščaršiji, a povod sastanka je najavljeno povećanje poreskih opterećenja kojim će, prema navodima iz Reformska agende, biti obuhvaćeni stari zanati, mali obrtnici, pa čak i pijačni radnici.

Predsjednik Nermin Nikšić i generalni sekretar Irfan Čengić sa prisutnima su razgovarali i o drugim problemima sa kojima se susreću zanatlije i koji otežavaju njihov rad.

Niksic zanatlije 1

„Prosječna zarada starog zanatlije kreće se od 25 do 40 KM dnevno. Zamislite kada od nas zatraže fiskalizaciju, proces koji košta oko 3 000 KM. Mi ćemo biti primorani da zatvorimo svoje radnje i prijavimo se na biro“, pojasnio je domaćin sastanka Adnan Jusić, tradicionalni zanatlija.

Država više može zaraditi na oporezivanju dva kamiona uvozne robe, nego na oporezivanju svih starih zanatlija na čaršiji zajedno. Dok se žmiri pred krupnim kriminalom, ova Vlada je odlučila da budžet puni gušeći zanatlije, konstatovali su prisutni, obrazlažući svoje probleme.

Nikšić je zanatlijama objasnio da je Vlada FBiH nespretno ušla u ovaj proces i da u narednoj godini dana neće doći do najavljenih povećanja poreza, najviše zbog krize vlasti.
„Ukoliko pitanje dođe na dnevni red SDP BiH će odlučno stati na stranu zanatlija i malih privrednika“, poručio je Nikšić.

Irfan Čengić je napomenuo da je SDP u ovom mandatu već nekoliko puta izašao u susret zanatlijama. Na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a u Starom Gradu uvedeno je 70 posto popusta na kiriju za stare tradicionalne zanatlije.

Niksic zanatlije2

„Stojimo uz zanatlije iz više razloga i svjesni smo njihove važnosti Sarajevu i cijeloj BiH“, rekao je Čengić.

Domaćin sastanka bio je SDP Stari Grad čije je rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Malikom Garibijom također prisustvovalo sastanku. Prisutnim su pojasnili da je Općinski odbor SDP BiH Stari Grad već na svojoj konstituirajućoj sjednici razmatrao ovaj problem i odredio dodatne mjere koje će se poduzeti preko Vijeća Općine da bi se zaštitili i sačuvali stari zanati na Baščaršiji.