Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

donesene odluke

Rupe u budžetu: Vlada FBiH se zadužuje za čak 430 miliona KM!

vlada federacije bosne i hercegovine
FOTO: Vlada FBiH

Kada je riječ o zaduženosti u odnosu na BDP, Federacija se ovim potezom opasno približava RS-u

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je prije nekoliko dana niz odluka kojima se na domaćem tržitu odnosno putem Sarajevske berze zadužuje u ukupnom iznosu od 430 miliona KM! Preciznije, donesena je odluka o zaduženju putem obveznica, kao i tri odluke kojom je odobrena emisija trezorskih zapisa.

Kada je riječ o obveznicama, donesena je odluka da se putem Berze proda 70.000 obveznica čija pojedinačna vrijednost iznosi 1.000 KM. S obzirom da su obveznice dugoročnijeg karaktera, rok dospijeća je postavljen na tri godine. 

Izbjeći restrikcije

Emisija trezorskih zapisa je kratkoročnijeg karaktera. Donesene su četiri odluke o emisiji trezorskih zapisa na tri, šest, devet i 12 mjeseci, a u iznosimo od 170 miliona, 100 miliona, 60 miliona i 30 miliona KM.

odluka o zaduženju vlada federacije bosne i hercegovine
FOTO: Screenshot

Inače, emisija obveznica i trezorskih zapisa se uglavnom poduzima kada se želi očuvati likvidnost budžeta, a to opet znači da postoje rupe u budžetu. S obzirom da je izborna godina, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine očito je na ovaj način želi izbjeći bilo kakva smanjenja socijalnih davanja ili praviti neke druge restrikcije u budžetu.

Treba naglasiti da su kupci ovih vladinih obveznica i trezorskih zapisa uglavnom banke i osiguravajuće kuće.

Poređenje s RS-om

Iako je entitet RS prema posljednim pokazateljima duplo zaduženiji od FBiH, ukoliko se uporedi javni dug naspram BDP-u, ovim potezom, odnosno rekordnim zaduženjem od čak 430 miliona KM, Vlada FBiH će nadoknaditi razliku u odnosu na RS kada je riječ o zaduženosti.

Naime, ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na historijskom minimumu. Ukupan javni dug FBiH je veći i za sada iznosi oko 6,4 milijarde KM. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost Republike Srpske je gotovo dvostruko veća u odnosu na Federaciji BiH.

faksimil odluke o emisiji obveznica vlada federacije bosne i hercegovine
FOTO: Screenshot