Sarajevo

Ruševni objekti u ulici Bistrik Brijeg u Starom Gradu opasnost i izvor zaraze

bistrik – rusevni objekti 2

S dolaskom toplijih dana situacija je kulminirala jer je ulica zarasla u visoku travu i šiblje iz koje su se počeli pojavljivati glodari – miševi, a primjećene su i zmije

Ruševni objekti koji su napušteni i u kojima niko ne živi već više od dvije decenije, hrpe smeća u i okolo njih, kao i visoka trava i šiblje u kojima su se već pojavili miševi i zmije višegodišnja su prijetnja žitelja, ali i prolaznika ulice Bistrik Brijeg u sarajevskoj Općini Stari Grad.

Uzaludni su bili brojni apeli žitelja, ali i dobronamjernih ljudi upućeni kako mjesnoj zajednici Mahmutovac, tako i Općini Stari Grad Sarajevo. Nadležni nisu poduzeli ništa, iako su postojala obećanja da će sporni lokaliteti biti bar očišćeni i konzervirani kako ne bi predstavljali prijetnju po stanovnike i prolaznike.

S dolaskom toplijih dana situacija je kulminirala jer je ulica zarasla u visoku travu i šiblje iz koje su se počeli pojavljivati glodari – miševi, a primjećene su i zmije.

Stanovnici i prolaznici se s pravom pitaju da li će ako se i kada pojavi zaraza biti kasno za reakciju nadležnih.

I dok se u Sarajevu promovira akcija “Vrijeme je da čistimo” postavlja se pitanje da li lokalitet kao što je ulica Bistrik Brijeg u sarajevskoj općini Stari Grad pripada Sarajevu ili negdje drugo?!

Prije će biti ovo drugo s obzirom da lokalitet gotovo u centru Sarajeva više liči na prašumu nego na gradsko područje. Slike o tome najbolje svjedoče.