Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregovori traju od 1999.

Rusija i dalje prepreka za članstvo BiH u WTO, Evropska unija nas ohrabruje

WTO Foto WTO

Rusija i dalje ne prihvata da uđe u završnu fazu bilateralnih pregovora sve dok se ne riješi pitanje utvrđivanja kvaliteta tečnih naftnih goriva u Federaciji

Na jučerašnjem petom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između BiH i EU istaknuto je kako je Evropska komisija ohrabrila BiH da što prije dovrši pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, međutim našoj državi na putu ka članstvu u ovoj prestižnoj organizaciji i dalje stoji Rusija.

Piše: A. DUČIĆ

Potvrdio je to i u odgovoru na zastupničko pitanje zastupniku Dženanu Đonlagiću ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

On je naglasio da Rusija i dalje ne prihvata da uđe u završnu fazu bilateralnih pregovora sve dok se ne riješi pitanje utvrđivanja kvaliteta tečnih naftnih goriva koja se mogu staviti na tržište u BiH.

Kako navodi Košarac, ruska stranka ima značajne primjedbe na Zakon o naftnim derivatima Federacije BIH i Pravilnik o utvrđivanju kvaliteta tečnih naftnih goriva u FBiH koji predviđaju mogućnost plasmana tečnih naftnih goriva na tržište FBiH u skladu sa BAS EN standardima za dizel gorivo i bezolovni benzin iz 2008. godine, iako su u BiH na snazi standardi BAS EN 590 i BAS EN 228 iz 2018. godine.

Košarac navodi da je ranije formirana radna grupa završila svoj posao i dostavila nacrt nove odluke o kvalitetu tečnih goriva, a usvajanje te odluke uskoro se očekuje na Vijeću ministara BiH.

On dalje navodi da se putem Misije BiH pri UN-u i WTO u Ženevi kontaktira ruska misija u cilju potvrđivanju nastavka bilateralnih pregovora

Treba naglasiti da je Bosna i Hercegovina pregovore za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji započela je još davne 1999. godine. Međutim, 2013. došlo je do zastoja u pregovorima sa Ukrajinom, Brazilom i Rusijom. U bilateralnim razgovorima sa Brazilom i Ukrajinom dogovor je u međuvremenu postignut, ali ne i sa Rusijom.

Inače, istraživanja su pokazala da članstvo u ovoj organizaciji, novim državama redovno donosi rast izvoza s obzirom na to da se članstvom omogućava izvoz proizvoda i u one zemlje sa kojima BiH nema potpisan bilateralni sporazum.