Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Rusija podnijela prijedlog rezolucije o BiH

30/06/2015

Rusija je predala Vijeću sigurnosti UN nacrt rezolucije o BiH, kao protivtežu britanskom dokumentu koji se predlaže na usvajanje za 20 godina genocida u Srebrenici.

To su javile su ruske agencije, pozivajući se na pres sekretara ruske misije pri UN Alekseja Zajceva.

“Ovaj nacrt smatramo uravnoteženijim i orijentisanim na pomirenje strana, a ne na stvaranje dodatnih linija podjela u BiH”, rekao je Zajcev.

On nije želio da govori o glavnim odredbama dokumenta koji je predložila Rusija, dodajući da je to u ovom trenutku “nesvrsishodno”.

[quote_center]Riječ “genocid” se pominje na jednom mjestu, a Srebrenica nigdje[/quote_center]

Prethodno su srbijanske “Večernje novosti” objavile da je nacrt rezolucije o BiH, Moskva sročila na dvije strane i u sedam tačaka. U uvodu se poziva i na potvrdu predanosti očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica.

Riječ “genocid” se pominje na jednom mjestu, a Srebrenica nigdje.

1. Najoštrije se osuđuju veoma ozbiljni zločini koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini, a koji su počinjeni tokom konflikta u bivšoj Jugoslaviji nad ljudima različite etničke i vjerske pripadnosti.

2. Naglašava se odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu kako bi se okončala nekažnjivost i krivično procesuirali odgovorni za veoma ozbiljne zločine koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini.

3. Izražava se saučešće žrtvama na svim stranama konflikta u bivšoj Jugoslaviji, kao i njihovim porodicama i poziva države-članice da nastave da pružaju dugoročnu podršku preživjelima, kao što je i predviđeno.

4. Pozdravlja se rad Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH.

5. Ponovo potvrđuje svoju podršku Mirovnom sporazumu, kao i Parisko-dejtonskom sporazumu o stvaranju Federacije BiH i apeluje na strane da se striktno pridržavaju obaveza prema ovim sporazumima.

6. Ponovo naglašava da primarna odgovornost za dalje uspješno sprovođenje Mirovnog sporazuma leži na vlastima u samoj BiH.

7. Apeluje na Bošnjake, Hrvate i Srbe, kao na konstitutivne narode (zajedno sa drugima) i na sve građane BiH iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, da unapređuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje na osnovu Mirovnog sporazuma, Ustava BiH.

Komentari

1 Comment

  1. Jasmin DomacaOrg

    01/07/2015 at 00:17

    Pa najbolje onda da se u rezoluciji napise da je genocid najpozeljniji dogadjaj koji treba raditi svugdje, u svakoj prilici i što brutalnije. Ako ovo prodje, poželjan je novi rat u BiH gdje će se konačno znati na čemu smo, a sada je red da se stvari obrnu i da u genocidu strada neki drugi narod.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.