Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

puljić objavio detalje

Rusija spremna podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici uz jedan uslov?!

generalna skupstina un
Foto: UN
Ilustracija

Generalna skupština UN-a bi o Rezoluciji mogla glasati 2. maja

Sudeći prema posljednjim informacijama iz New Yorka, Rusija je spremna podržati najavljenu rezoluciju o Srebrenici, ali uz jedan uslov.

“Rusija pokušava uvesti neke promjene u nacrt rezolucije (o Srebrenici). Žele povezati stradanja u Gazi, tražiti da se proglasi i da je u Gazi počinjen genocid i da se stavi kao amandman u nacrt rezolucije o Srebrenici. O tome se odlučuje na proceduralnom glasanju o predloženom amandmanu”, objavio je večeras na svom profilu Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Pitanje je za koje je sve zemlje ruski uslov prihvatljiv. Mnogi u ovom potezu Rusije prije svega vide pokušaj da se insistiranjem na amandmanu vezanim za Gazu sruši sama rezolucija o Srebrenici.

Službeni dokument rezolucije je radila i Misija BiH u UN-u koja je, zajedno s misijama Njemačke i Ruande, najzaslužnija za pripremu Rezolucije za Opću skupštinu.

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici su pokrenule Njemačka i Ruanda. Rezoluciju sponzorira 15 zemalja: SAD, Čile, N. Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Albanija, Slovenija, Francuska, Italija, Irska, Francuska, Lišhtenštajn, Nizozemska i Finska.

Nacrt rezolucije o Srebrenici kojim se, između ostalog, podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Generalna skupština UN-a bi o Rezoluciji mogla glasati 2. maja.

Vučić i Dodik očekivano

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okupio je u Beogradu rukovodstvo Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s kojima je razgovarao o brojnim aktuelnim regionalnim temama, uključujući i nacrt rezolucije o Srebrenici o kojem će se raspravljati na Generalnoj skupštini UN-a.

O rezoluciji bi se trebalo odlučivati početkom maja, što Srbija i RS vide kao napad na cijeli srpski narod, koji bi time bio označen kao kolektivni krivac za genocid u Srebrenici.

Predsjednik Srbije najavio je borbu protiv usvajanja rezolucije, ali i rekao da su šanse za uspjeh u toj borbi male. Predsjednik RS-a Milorad Dodik tražio je podršku za, kako je najavio, teške odluke koje će donijeti u maju nakon “Vaskršnjeg sabora Srba”. Dodik je tom prilikom ponovo negirao genocid.

On je najavio organizovanje protestnog mitinga u Banjoj Luci 18. i 19. aprila.

”Narodna skupština će donijeti odluke, mislim da ukoliko dođe do odlučivanja po ovome što se, kažem opet, mimo procedura pokreće, da će Republika Srpska napustiti odlučivanje u BiH, i ne vidim nikakav smisao da ostanemo sastavni dio BiH. Mi ćemo naš status tražiti i regulisati na način da samostalno pokušamo nastaviti dalje. Jer, ako neko pokušava uporno da svali krivicu na jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je zaista nešto što je apsurdno i ne vodi nikakvom pomirenju”, rekao je Dodik.