Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Nenad Nešić zatražio restriktivne mjere protiv Enesa Borovca

olaf istražuje nešića
FOTO : Pixsell
Nenad Nešić

Mjere, koje podrazumijevaju zamrzavanje ekonomskih sredstava, traži MUP RS-a, s obrzaloženjem da se pridružio terorističkoj organizaciji

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine na čelu s Nenadom Nešićem od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zaprimilo je prijedlog za uvrštavanje Enesa Borovca na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere, saznaje Fokus.ba.

Ovo je zatraženo, kako je obrazloženo, zbog osnovane sumnje da se Borovac pridružio terorističkoj organizaciji Al Nusra Front za narod Levanta, koja je od Komiteta Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija uvrštena na listu terorističkih organizacija.

Pripadnik Al Nusre

– U konkretnom slučaju, listiranje Enesa Borovca se vrši na osnovu obrazloženog zahtjeva Ministarstva unutrašnjih poslova RS uz pribavljeno pozitivno mišljenje Udarne grupe za borbu protiv terorizma i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje da se pridružio terorističkoj organizaciji Al Nusra Front za narod Levanta, koja je od strane Komiteta Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih nacija, a prema rezolucijama 1267 (1999) i 1989 (2011) u vezi sa Al Qaidom, uvrštena na listu terorističkih organizacija – obrazložio je u prijedlogu odluke Nešić.

faksimil odluke
FOTO: Screenshot

Ovo odluku ukonačnici mora usvojiti Vijeće ministara BiH. Kako se navodi, privremene mjere, koje će se primjenjivati  s ciljem privremenog sprečavanja korištenja, otuđenja ili drugog raspolaganja imovinom su zamrzavanje fondov i zamrzavanje ekonomskih sredstava.

Zamrzavanje fondova je sprečavanje bilo kakvog kretanja, transfera, izmjene, upotrebe, pristupa ili upravljanja ili raspolaganja fondovima koje bi dovelo do promjene u njihovom obimu, iznosu, lokaciji, vlasništvu, posjedu, karakteru, destinaciji ili neke druge promjene koja bi omogućila korištenje fondova, uključujući i upravljanje fondovima, odnosno portfeljom.

Zamrzavanje ekonomskih sredstava je sprečavanje njihovog korištenja s ciljem sticanja fondova, robe ili usluga na bilo koji način, kao što je njihova prodaja, najam ili stavljanje pod hipoteku.

Odluka Vijeća sigurnosti   

Navodi se da je pravni osnov navedenog prijedloga sadržan je u članu 2. i 4. Zakona o primjeni određenih privremenih mjera radi efikasne provedbe mandata Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te drugih međunarodnih restriktivnih mjera kojim je propisano da međunarodne restriktivne mjere uključuju: embargo na oružje, potpune ili djelimične resktrikcije uvoza ili izvoza, restrikcije ulaska u zemlju, finansijske restrikcije, te druge mjere u skladu sa međunarodnim pravom) i članu 3. i 4. Odluke o provođenju Rezolucije 1373 (2001) Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Provedba Akcionionog plana, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, za otklanjanje nedostataka u brobi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma  zahtjeva provedbu Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN-a (u daljem tekstu: UNSCR 1373), a koja se odnosi na ciljane finansijske sankcije u vezi sa terorizmom i finansiranjem terorizma. Konkretnije, Akcionim planom od Bosne i Hercegovine se traži da provede „ Ciljane financijske sankcije po osnovu posebne preporuke III FATF-a(SR III)“ na način da da Bosna i Hercegovina poduzme korake u cilju osiguranja mogućnosti za podnošenje i primanje zahtjeva temeljem UNSCR 1373, te da treba postojati mogućnost za podnošenje i reagiranje na zahtjeve trećih zemalja koji ispunjavaju kriterije predviđene u UNSCR 1373, kao i da treba postojati domaća procedura za određivanje.