Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada Rusije reagovala na Stoltenbergovu izjavu o opasnosti ruskog uticaja u BiH

ambasada rusije stoltenberg
Foto: Fena/Arhiv

Kako navode, pitanje je – kakav je, ipak, Rusija faktor u Bosni i Hercegovini, koju smatra prijateljskom zemljom?

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u povodu današnje izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

-Generalnom sekretaru NATO-a, izgleda, nešto nije u redu sa logikom. S jedne strane, govori o destabilizirajućem utjecaju Rusije. S druge, pozdravlja jednoglasnu odluku u Vijeću sigurnosti UN-a o produžetku misije ‘Althea’, koju smatra stabilizirajućim faktorom. Kao što je poznato, Rusija je principijelno podržala ovu odluku – navode iz Ruske ambasade.

Kako nadalje navode, pitanje je – kakav je, ipak, Rusija faktor u Bosni i Hercegovini, koju smatra prijateljskom zemljom?

Podsjetimo, Stoltenberg ja nakon susreta s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto izjavio kako je razgovarali o sigurnosnoj situaciji u BiH i u regionu.

– Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i vanjskih utjecaja, posebno Rusije. Ovo prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo situaciji u ovom regionu. NATO je godinama predan stabilnosti u vašoj državi, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Krišto.