Petar Ivancov

Ruski ambasador u BiH: Usvojeni dokument nije ANP

ivancov (1)

– Taj dokument nije povezan s integracijom BiH u NATO savez. Taj dokument nije povezan ni s Akcionim planom za članstvo u NATO (MAP) – izjavio je Ivancov za RTRS

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo jučer nije Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO.

– Taj dokument nije povezan s integracijom BiH u NATO savez. Taj dokument nije povezan ni s Akcionim planom za članstvo u NATO (MAP) – izjavio je Ivancov za RTRS.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH jučer je odobrilo da se NATO-u u Briselu dostavi dokument Program reformi BiH, dan pošto Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Taj dokument usvojen je poslije sastanka članova Predsjedništva BiH s ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP) koji znači početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO.

S druge strane, Milorad Dodik navodi da se ne radi o dokumentu kojim će se aktivirati MAP.

Poslanici SDP-a BiH, SDS-a i PDP-a tražili su danas u Parlamentu BiH da se objavi sadržaj tog dokumenta, ali je taj zahtjev odbijen.

Pojedini poslanici su naveli da je članovima Predsjedništva BiH naloženo da taj dokument stave u sefove.