USK

S 15 godina otišla da se uda, policija je vratila kući

policija

Inače, na području USK tokom proteklih nekoliko godina česti su slučajevi da maloljetnice bježe od kuće i roditelja i potom stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama

Pripadnici MUP-a USK intervenisali su po prijavi Centra za socijalni rad iz Bosanske Krupe, koji ih je obavijestio da je 15-godišnja maloljetnica otišla od kuće i stupila u izvanbračnu zajednicu sa 23-godišnjim M.B. iz Bužima.

Kako nas je danas informisao portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, nestanak maloljetnice prijavljen je prije nekoliko dana, a pronađena je u kući u kojoj boravi M.B.

“Pripadnici policije obavili su razgovor s mladićem i maloljetnicom, koja je rekla kako je samovoljno stupila u bračnu zajednicu. Razgovoru su prisustvovali i socijalni radnici i ona je nakon svega vraćena natrag porodici”, istakao je Šiljdedić za Nezavisne novine.

Istakao je kako je u sve bio uključen i dežurni tužilac, te da je ovaj događaj okarakterisan kao krivično djelo stupanje u brak s maloljetnom osobom i da se nalazi u fazi dokumentovanja.

Inače, na području USK tokom proteklih nekoliko godina česti su slučajevi da maloljetnice bježe od kuće i roditelja i potom stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama.

Samo u protekloj godini policija USK evidentirala je oko trideset takvih slučajeva i najčešće se maloljetne osobe vraćaju u okrilje porodice sem u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drugačije. Procjenjuje se da ovakvih i sličnih slučajeva ima mnogo više, ali se svi ne prijavljuju policiji.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, korijene ove pojave treba tražiti u trenutnoj teškoj situaciji u društvu, ali i nasljeđu konzervativne tradicije.

“Sigurno je da sve to ostavlja posljedice na maloljetne osobe i njihov psihofizički razvoj, zdravlje, obrazovanje, i ne samo na tu djecu, već i na društvo u cjelini. Njihov brak nije samo njihov problem ili problem njihove porodice, i društvo bi se moralo suočiti s razlozima i motivima djevojčice koja se odluči na jedan takav korak”, smatra Biščević.