FUCZ

S dolaskom proljeća povećana opasnost od mina

mine 1

Federalna uprava civilne zaštite upozorava da se dolaskom proljeća i topljenjem snijega povećava rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, pa skreće pažnju na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama

Federalna uprava civilne zaštite upozorava da se dolaskom proljeća i topljenjem snijega povećava rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, pa skreće pažnju na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kako je period proljetnih radova vrijeme učestalih pronalazaka eksplozivnih sredstava, posebno upozoravamo ugrožene skupine – poljoprivrednike, građevinske radnike, skupljače i prerađivače sekundarnih sirovina, te lovce, planinare i izletnike da u slučaju pronalaska minu ili NUS ne dodiruju, već da pronađeno sredstvo prijave civilnoj zaštiti putem telefona broj 121 ili policiji putem telefona broj 122”, navode iz Civilne zaštite.

Naročito je bitno da mjesto gdje je sredstvo uočeno vidno obilježe, po mogućnosti fotografišu i zapamte lokaciju kako bi je mogli pokazati nadležnom timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

“Skrećemo pažnju onima koji svakodnevne aktivnosti vode van naseljenih mjesta i u prirodi, da se ne kreću područjima koja ne poznaju kako ne bi zalutali u minska polja. Apelujemo da vode računa i da poštuju postavljene oznake minske opasnosti kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje ovih oznaka za nekoga može biti kobno. Federalna uprava civilne zaštite raspolaže obučenim ljudstvom i materijalnim sredstvima, te je spremna poduzeti sve potrebne aktivnosti na zaštiti građana od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Ipak, da bi ta misija bila ispunjena molimo građane da se ponašaju u skladu sa ovim uputstvima i sve sumnjive predmete prijave na navedene brojeve telefona – 121 i 122”.