Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S Downovim sindromom završio srednju školu s odličnim uspjehom

benjamin hadzic

Benjamin Hadžić iz Sarajeva, osamnaestogodišnji dječak s Downovim sindromom, završio je srednju školu za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu, i to s odličnim uspjehom, stekavši tako zvanje rasadničara.

“Benjamin je dobio čistu peticu za uređenje cvjetnjaka, a maturalni rad napisao je iz hrvatskoga jezika i književnosti”, kazao je Večernji list njegov otac, inače doktor građevine Rašid Hadžić.

I tu Benjamin ne planira stati. Najesen namjerava nastaviti školovanje za tehničara hortikulture, a prije toga mu predstoji pripravnički rad koji će obaviti u komunalnom poduzeću u Sarajevu. No, uz to, Benjamin, koji je jako senzibilno dijete, ima želju sa svojim ocem ponovno posjetiti stradalu porodicu Anđelić u Kostajnici kod Konjica i odnijeti im prigodne darove.

“Benjamina sam odgajao u duhu međureligijske tolerancije i prije osam godina bili smo u posjeti porodici Anđelić, nakon gnusnog zločina koji se ondje dogodio. Na svaki mogući način želimo upozoriti da taj zločin nije dovoljno procesuiran i da počinitelj nije odgovarajuće kažnjen”, smatra Hadžić.

“Planirali smo iduće sedmice, zajedno s tamošnjim župnikom Jozom Majićem, biti na nedjeljnoj misi i nakon nje posjetiti porodicu Anđelić. To je misija dobre volje koja nosi simboličnu poruku, prije svega zato što smo Benjamin i ja po nacionalnosti Hrvati, a po vjeroispovijesti muslimani”, dodaje Rašid koji je bez oca ostao kad je imao svega mjesec dana.

“Moj otac je bio moralist u domobranskoj vojsci, a u to doba to je bila regularna vojska NDH. Njega su, s još 41 velikodostojnikom, partizani strijeljali u Tuzli 5. oktobra 1943. a da se ni danas ne zna gdje su im kosti. Poslije toga bili smo svugdje proganjani i označeni kao ustaška porodica bez ikakvih prava”, kaže Benjaminov otac Rašid.

Rašid i njegov sin, posljednjih godinu-dvije, imali su nekoliko zanimljivih susreta, od kojih njegov otac izdvaja onaj sa papom Franjom i posjeta Predsjedništvu BiH kada ih je primio hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. Prije mjesec dana Benjamin je dobio pismo od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja mu zahvaljuje na “Herbariju” koji je za nju izradio i upućuje mu lijepe želje za nastavak njegova školovanja.

“Nadamo se kako ćemo se upoznati i s predsjednicom Hrvatske koju jako poštujemo. Prilika za to bit će sljedeće godine, bilo na Večernjakovu pečatu ili Sajmu u Mostaru gdje će Hrvatska biti zemlja partner”, nada se Rašid.

Benjamin Haždić je dijete s posebnim potrebama, ali na njemu se to opće ne primjećuje.

On, uz nesebičnu potporu svojih roditelja, ruši stereotipe da djeca s mentalnim poteškoćama trebaju biti izolirana u svojim domovima ili specijaliziranim ustanovama, već svojim radom i ponašanjem mogu doprinijeti svojoj društvenoj zajednici.