BiH

Branislav Borenović

S “obje ruke protiv” izbora Tegeltije za predsjedavajućeg VMBiH

28/12/2018

Po njegovim riječima, "Tegeltija je dodatno zadužio svakog građanina RS sa dvije hiljade KM, svaku četveročlanu porodicu sa osam hiljada KM"

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Branislav Borenović (PDP) je danas u Sarajevu izjavio novinarima da će biti “s obje ruke protiv” ako Zoran Tegeltija bude kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– To je ekonomski grobar Republike Srpske. Za vrijeme njegovog mandata kao ministra finansija, Republika Srpska je dodatno zadužena za više od dvije milijarde KM – kazao je Borenović.

Po njegovim riječima, “Tegeltija je dodatno zadužio svakog građanina RS sa dvije hiljade KM, svaku četveročlanu porodicu sa osam hiljada KM”.

– To je čovjek koji je donio najlošiju ekonomsku odluku za budućnost RS-a krajem 2011. godine kada je izmijenio član 4 Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, kada je ukinuo ograničavanje zaduživanja na godišnjem nivou iz budžeta RS u odnosu na izvorne prihode iz prethodne godine u iznosu od 18 posto. To je otvorilo prostor da danas iz budžeta RS ide skoro 45 posto izvornih prihoda za vraćanje kredita – kazao je Borenović.

Istaknuo je da “svaka druga marka što se skupi od naroda u kasu RS ide za vraćanje kredita”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.