Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S vaskršnje liturgije u Sarajevu pozvano na širenje ljubavi i jedinstva u vjeri

liturgija

Širenje ljubavi i jedinstva u vjeri glavna je poruka poslana tokom služenja vaskršnje liturgije u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

U prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika, uz molitvu i čitanje Jevanđelja slavljena je najveća radost hrišćanskog svijeta i vjera u pobjedu života nad smrću.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici počeli su u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje, sjedinjenje s Bogom.

Nakon molitvenog dijela pročitana je Poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj je naglašena važnost pobjede dobra nad zlom. Patrijarh je kazao da živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrim, a dobro zlim, a grijeh nečim modernim i prihvatljivim.

Poručio je i ukazao da se omladini umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Naglasio je odgovornost crkve, ali i svih prosvjetnih institucija da bi se mladima pomoglo da pronađu put autentičnog života i vaskrsenja.

U vaskršnjoj Poslanici istaknuto je da današnji svijet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.

Patrijarh Irinej je istakao problem ”ubijanja djece u utrobi”.

– Pitamo se gdje su ‘borci za ljudska prava’ da zaštite najslabije, a to su još nerođena djeca u utrobi svojih majki – napisano je u Poslanici koja je pročitana i vjernicima u Sarajevu.

Patrijarh Irinej pozvao je vjernike da se raduju s radosnima i tuguju s onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer se tako, kako je kazao, ispunjava zakon Hristov.

Nakon okupljanja u hramovima vjernici Vaskrs nastavljaju proslavljati u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.

Vaskršnje liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.