Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U toku procedura o priznavanju vozačkih dozvola sa četiri zemlje EU

vozacka dozvola

Krajem prošle godine u medijima se pojavila informacija da je između BiH i Njemačke postignut dogovor o međusobnom priznavanju svih kategorija vozačkih dozvola, osim za traktore i poljoprivredne mašine.

Međutim, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH otkrili su nam da je sa Njemačkom omogućena zamjena tri kategorije vozačkih dozvola.

“U Saveznoj Republici Njemačkoj omogućena je zamjena bh. vozačkih dozvola kategorije “A” i “B” i potkategorije “A1”, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita. Dok priznavanje i zamjena ostalih kategorija i potkategorija nisu predviđeni Zajedničkom izjavom”, kažu u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Bosna i Hercegovine vodi aktivnosti na zaključivanju Sporazuma o priznavanju i zamjeni bh. vozačkih dozvola sa drugim državama Evropske unije, i to sa Italijom i Španijom, a pokrenute su i inicijative za zaključivanje predmetnog sporazuma sa Švedskom i Slovenijom.

Zemlje u kojima su priznate vozačke dozvole iz BiH

“Međutim, nadležni organi Švedske su iznijeli stav da nisu spremni zaključiti navedeni sporazum, odnosno priznati bh. vozačke dozvole bez polaganja. Kada je u pitanju priznavanje vozačkih dozvola u Italiji, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je okončalo sve svoje aktivnosti na zaključivanju predmetnog sporazuma i trenutno se čeka stav nadležnog ministarstva Italije kako bi se mogla okončati započeta procedura. U ovom trenutku nije moguće odrediti kada će se sve aktivnosti završiti, odnosno kada će sporazum stupiti na snagu, obzirom da se radi o aktivnostima koje zavise od druge strane”, kažu u Ministarstva komunikacija i prometa BiH, te dodaju:

“Kada govorimo o sporazumu sa Španijom, potrebno je istaći da smo još uvijek u fazi usaglašavanja teksta sporazuma, te da nije moguće odrediti kada će isti biti usaglašen, obzirom da i ovdje daljnje aktivnosti zavise od druge strane”.

I u slučaju Slovenije Ministarstvo komunikacija i prometa BiH čeka stav zvaničnih slovenačkih organa o zaključivanju predmetnog sporazuma.