Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednica GO Naše stranke

Sabina Ćudić na Samitu evropskih liberala: Nema neutralnih – Vučiću, ili EU ili Rusija

Sabina Cudic fotka

Ona je zahtijevala političko i vojno euroatlantsko prisustvo u BiH i na Zapadnom Balkanu. Upozorila je evropske lidere da Putinove vojne i političke ambicije neće, nažalost, završiti u Ukrajini

Danas je održan vanredni samit lidera članica ALDE-a. Liderima ALDE-a obratila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Ona je zahtijevala političko i vojno euroatlantsko prisustvo u BiH i na Zapadnom Balkanu. Upozorila je evropske lidere da Putinove vojne i političke ambicije neće, nažalost, završiti u Ukrajini.

„Podsjetit ću vas da se Rusija miješala u izbore na Zapadnom Balkanu, kontinuirano podržava otcjepljenje Republike Srpske, pokušali su izazvati državni udar u Makedoniji i Crnoj Gori. Dejtonski model Moskva je dokumentovano koristila za buduću strukturu Ukrajine. Podsjetit ću vas, također, na istraživanje iz 2020. godine u koje potvrđuje da 73 posto građana Srbije smatra da im je Rusija najvažniji ekonomski partner, dok 29 posto smatra da Srbija treba biti okrenuta prvenstveno EU.

Pozivam vas da osigurate efikasnu strategiju za uklanjanje Putinovog uticaja na Zapadni Balkan. Evropa je do sada propustila da izvrši pritisak na vođe Zapadnog Balkana kao i Istočne Evrope da donesu jasnu odluku, a ovdje posebno mislim na Vučića, da ne može istovremeno sjediti na ruskoj i evropskoj stolici. Iz ovog razloga pred vas stavljam sljedeći zaključak: ‘Evropske integracije moraju biti uslovljene bezrezervnim priznanjem da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu brutalno kršeći međunarodno pravo. Zahtijevamo povećanje euroatlantske političke i vojne prisutnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu. U protivnom, tragični ishodi neće stati na Ukrajini. Pozivam vas i apelujem da ove odluke ne donosimo kada već bude prekasno.“

Zaključak na kojem je insistirala Ćudić je usvojen i uvršten u Rezoluciju ALDE-a. Podsjećamo, ALDE je jedna od najvećih političkih snaga i stranka članica vladajuće koalicije u EU. Savez liberala i demokrata Evrope, treća politička grupacija u Evropskom parlamentu po snazi i dio parlamentarne većine.

Na samitu su se obratili i predstavnici ukrajinskih stranaka uključujući i stranku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.