Naša stranka

Sabina Ćudić: Novalićev podobni krizni štab za ekonomiju će produbiti krizu

cudic sabina

“Sastav tima koji treba da stabilizira ekonomske prilike u FBiH i sanira posljedice koje na ekonomiju ostavlja epidemija koronavirusa je neprihvatljiv”, tvrdi Ćudić

Vlada FBiH jučer je imenovala krizni štab za sektor ekonomije. Tim povodom reagovala je Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti u nastavku:

“Sastav tima koji treba da stabilizira ekonomske prilike u FBiH i sanira posljedice koje na ekonomiju ostavlja epidemija koronavirusa je neprihvatljiv. Vidljivo je da je jedini cilj njegovog osnivanja bio ravnomjerna raspodjela kadrova među strankama na vlasti na pozicije od presudne važnosti za upravljanje krizom. U timu su i neki od ljudi odgovornih za stanje u kojem se ekonomija FBiH nalazila i prije koronavirusa.

Moramo se voditi primjerom zemalja koje bilježe uspjehe u borbi s posljedicama pandemije. Te su vlade za sto pozivale i u timove za prevazilaženje krize imenovale vodeće ekonomske eksperte, a ne sami sebe. Ovakvim upravljanjem kriznom situacijom ne samo da nećemo ništa postići, nego će se dodatno gubiti povjerenje građana u sistem, koje opada sa svakom dosadašnjom katastrofalnom press konferencijom premijera Novalića.

Po logici stvari, ovaj tim trebao bi nadzirati i utrošak sredstava iz fonda za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije čije je osnivanje Vlada najavila. To unaprijed znači da u taj Fond privrednici ne mogu imati povjerenja, osim onih stranački podobnih. Vremena za propuste i eksperimente nema. Vlada pod hitno mora stupiti u kontakt s ekonomskim ekspertima i biti zadužena za provođenje mjera koje oni kreiraju, a ne biti i tvorac i provodnik i kontrolor tih mjera.”

Članovi tima koji je Vlada imenovala su: ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja rukovodi timom, zatim ministri Denis Lasić (promet i komunikacije), Amir Zukić (poduzetništvo i obrt), Jelka Milićević (finansije), Nermin Džindić (energetika, rudarstvo i industrija) i Šemsudin Dedić (poljoprivreda)”, kazala je Ćudić.