BiH

naša stranka

Sabina Ćudić pojasnila zašto je glasala protiv svojih principa

01/02/2023

Prokomentarisala je izbor Zlatka Miletića (ZNG) u Dom naroda umjesto SDP-ovog delegata.

Sabina Ćudić gostovala je u emisiji “Jutro za sve” na BHRT te u razgovoru sa Zvonkom Komšićem odgovarala na aktuelna pitanja oko formiranja vlasti u Federaciji BiH i posljednjim previranjima unutar koalicionih partnera.

“Jeste Osmorka postala Sedmorka, ali NES i SBiH nastavljaju saradnju sa ZNG. Ja sam bila šokirana tom koalicijom prije izbora. Ako se zovete Za nove generacije i tvrdite da ste ljevičarska stranka, imate zajedničke liste sa strankom koja je nekada bila A-SDA, to već diže neke crvene zastavice. Ako nema zajedničke ideologije, nema programa, kao što nemaju, onda očigledno ima interesa”, rekla je.

Prokomentarisala je izbor Zlatka Miletića (ZNG) u Dom naroda umjesto SDP-ovog delegata.

“Ovim manevrom oni osiguravaju da Miletić koji je izabran u PD BiH odlazi u Dom naroda, a na njegovo mjesto će najizvjesnije doći neko iz NES-a. Samim tim se kruniše taj brak ZNG i NES-a, ali ti dogovori su bili štetni po Osmorku”, rekla je.

Na pitanje da li ih je sastavila međunarodna zajednica, s obzirom na to da je i Nermin Nikšić jučer rekao da se o formiranju Vlade FBiH moraju dogovoriti i s “partnerima iz međunarodne zajednice”.

“Naravno da međunarodna zajednica igra ulogu, ali nas nije sastavila. Njihove izmjene su u velikoj mjeri i proizvele ovu konfuziju. Upozoravali smo na to odmah kad su donesene izmjene, da se ne radi samo o podilazenju HDZ-u, nego i da je sad sve podložnije trgovini, a delegate dobijamo lotom”, rekla je.

Dragan Čović je za BHT1 rekao da HDZ o formiranju vlasti razgovara i sa SDA, na što Ćudić kaže da lično neće podržati formiranje vlasti sa SDA-om.

“Meni to ne smeta, očekujem da svi razgovaraju sa svima. Ja nemam spektakularna očekivanja od HDZ-a niti računam na bilo čiju veliku principijelnost u ovim procesima. Ko ima većinu treba da formira vlast. Ja sam protiv ovog pristupa SDA i očajničke borbe za vlašću, bilo bi suludo da kažem da će NS voditi istu politiku”, odgovorila je.

“Ja ću glasati (da Naša stranka ne bude dio koalicije sa SDA u FBiH), a kako će odlučiti organi stranke ne znam”, dodala je.

Kaže da je do sada na svim stranačkim organima bila konzistentna i glasala protiv udruživanja sa SNSD-om. Međutim, prilikom davanja podrške Vijeću ministara u kojem sjede sa SNSD-om i protiv kojeg se oštro bori, ipak je glasala protiv svojih principa.

“Imala sam dvije opcije u tom slučaju. Jedna je da budem pametnica, disident i da kažem neću podržati ni ovo, ni svoje kolege. Ali, druga opcija je bila da pomognem kolegama Forti, Duški Jurišić, Helezu, Konakoviću”, navela je.

Ističe da je proteklu godinu provela “specifično obilazeći svjetske prestonice pokušavajući da neutrališe efekte politike Milorada Dodika i njegovog lobiranja u svijetu”, kao i efekte HDZ-ovog lobiranja u Briselu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.