Sabirova djeca nemaju šta jesti, jedini sin mu umro od gladi

BiH

sabir

Možete li zamisliti porodicu čija su djeca završila u bolnici jer su dobila zapetljaj crijeva od gladi a jedno dijete, odnosno bebu, su izgubili, jer je po mišljenju ljekara, bila jako slabo hranjena, odnosno, zbog nedostatka hrane, gubila je na kilaži.

Teško je to zamisliti, ali u BiH se i to desilo.

Sabir Skula je otac troje djece, koja plaču, jer su gladna. Sabir je sam i zaboravljen, jer živi na kraju sela Moševac, u Općini Maglaj.

– Živim u veoma teškoj situaciji. Živim u vlagi i tuđoj kući. Četiri puta sam se operisao, raditi ne mogu, najradije bi kada bi mogao ja sebi sam zaraditi i djeci da napravim dvije sobe, ispričao je Sabir za televiziju Hayat koja je pogodila mnoge u BiH.

Ova siromašna porodica živi u skoro pa potpuno odsječenom selu od ostatka svijeta.

– Živim na kraj sela u tuđem podrumu već 11 godina. Imam tri kćerke, a jedan sin mi je umro od neuhranjenosti. Sin mi se rodio zdrav, ali ja sam u to vrijeme nastradao u šumi od eksplozije mine nakon čega sam izgubio posao i čitav smjer u životu.

Sabir je tada pretrpio teške povrede glave i noge. Stradao je dok je išao po drva od čije prdaje je  prehranjivao porodicu.

– 23 dana sam bio u bolnici ne znajući za sebe. Tada sam dobio sina, ali pošto žena nije mogla privređivati zvog čega je dijete i obolilo. Odmah po rođenju je počeo gubiti na kilaži. Da se meni to nije desilo, dijete bi mi bilo živo. Do nesreće sam mogao raditi i hraniti još toliko djece, a od tada ne mogu hraniti ni samog sebe.

Jedna od Sabirovih kćerki ima zdravstvene probleme koji se ispoljavaju na agresivnosti koju ispoljava u školi.

– Prošle godine su je vratili iz škole jer neće da priča. Ona, također, ima problema u razvitku. Nekad naveče kad legnem sam sebe pitam kako sam preživio prošlu sedmicu.

Na pitanje šta je tog dana jeo, Sabir odgovara da nije ništa. Ni on, ni njegova djeca.

– Sinoć sam jednu kćerku vodio u Hitnu jer ju je zabolio stomak od gladi, rekao je Sabir čiju cijelu potresnu ispovijest možete pogledati u videu ispod.

Ukoliko se odlučite pomoći ovoj porodici, njihov kontakt je:

Adresa je: Sabir Skula, selo Moševac, Općina Maglaj
Broj telefona: 062/ 188-026

Sabir SkulaSelo Moševac, općina Maglaj Unicredit banka Maglaj IBAN SUFIT UNIC RBA 22BA 393385602836282605