BiH

počela primjena mjera

Sablasno prazne ulice Sarajeva nakon što je policijski sat stupio na snagu

19/03/2021

U Kantonu Sarajevo od večeras je na snagu stupio novi termin zabrane kretanja i to od 21:00 pa do 5:00 sati ujutro

Zbog pogoršane epidemiološke situacije odlukom Vlade Kantona Sarajevo produžene su postojeće i donesene nove mjere čija primjena počinje u petak navečer, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kantonu Sarajevo od večeras je na snagu stupio novi termin zabrane kretanja i to od 21:00 pa do 5:00 sati ujutro.

Zaključak o zabrani kretanja u ovom periodu donijela je Vlada KS na sjednici u četvrtak, zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u ovom kantonu.

Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Na sarajevskim ulicama i trgovima večeras nema pješaka dok su u prvim minutama zabrane kretanja na saobraćajnicama primjetni automobili.

Na period od 15 dana, počevši od 20. marta 2021. godine u 05:00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u KS, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

– Paket pomoći –

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID, uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21:00 uvečer pa do 5:00 sati ujutro narednog dana.

Također je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.

– U KS još 674 osobe pozitivne –

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirane su 674 osobe pozitivne na koronavirus, a preminuo 21 pacijent koji je bio zaražen koronavirusom. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (KS) proteklog dana na koronavirus testirano je 1.846 osoba, a istovremeno oporavile su se 594 osobe.

“U proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 648 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.079 pacijenata”, navode iz Zavoda.

Trenutno je u KS hospitalizirano 724 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 535 pacijenata, a na COVID odjelu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” liječi se 189 osoba. Pomoć respiratora koristi 19 pacijenata. Kanton Sarajevo danas bilježi 5.188 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.