Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija

SABNOR zamjerio Skaki: “Nakon ovih izjava nemamo pravo na šutnju”

bogic-skaka

“Ova izrečena misao nije lapsus, nego stav i reprezent politike koju gospodin Skaka zagovara”

Nakon sinoćnjeg gostovanja Abdulaha Skake, gradonačelnika Sarajeva u programu Face televizije, saopšenjem su reagovali iz SABNOR-a BiH.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Nakon što u programu FACE TV Abdulah Skaka izjavi da su Bošnjaci-komunisti gori od nebošnjaka, a pri tome uporno ponavlja da je svim svojim bićem bio za to da gradonačelnik Sarajeva bude Bogić Bogičević, mi antifašisti Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju. Ova izrečena misao nije lapsus, nego stav i reprezent politike koju gospodin Skaka zagovara. Ako tomu dodamo i druge izgovorene misli tipa: Ja sam SDA ili Moj dedo i otac su osnivali SDA i mi živimo tu ideju Mladih Muslimana, te u to upakuje privatna druženja sa predsjednikom stranke, onda je uistinu na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva ugašeno svjetlo koje bolno opominje i ukazuje „kuda plovi ovaj brod“.

Ova misao je školski primjer neofašizma ogoljenog do boli, u sitnošičardžijskoj borbi za pozicije, ali i snažna poruka kakvo Sarajevo i kakvu Bosnu i Hercegovinu ovakve politike zagovaraju i kreiraju. Pozivamo sve građane da se svim legalnim sredstvima suprotstavimo politikama i njihovim nosiocima koji ponovo zagovaraju politiku obilježavanja „drugih i drugačijih“. Podsjetimo ih svojim odlučnim odgovorom da je vrijeme žutih i bijelih traka prošlo i da nikada neće biti ponovljeno.

Mi baštinici antifašističke borbe partizana i njihovog djela, bez kojeg ne bi bilo današnje Bosne i Hercegovine, čvrsto stojimo na ideji antifašizma, koji jeste najsnažniji kohezioni faktor naše domovine. U ime toga, a posljednja dešavanja u Sarajevu nas uvjeravaju, krajnji je čas da se svi okupimo u svenarodni antifašistički front naroda i građana Bosne i Hercegovine i tom snagom oslobodimo našu domovinu od svih politika koje je neofašističkim idejama dijele.

Smrt fašizmu-sloboda narodu!”, stoji u saopštenju.