Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sabor HNS-a BiH u januaru, u sastav ulaze dvije nove stranke

hrvatski-narodni-sabor

U novom sazivu Hrvatskog narodnog sabora BiH bit će predstavnici najmanje 17 političkih stranaka te više neovisnih listi koji su ušli u općinska vijeća nakon posljednjih izbora, doznaje se iz HNS-a BiH.

Pri tome će se broj političkih subjekata proširiti, kao i broj izaslanika s obzirom na to da su Hrvati osvojili nešto veći broj vijećnika koji će, zajedno s drugim izabranim predstavnicima, činiti Sabor.

Prema najavama, saborsko zasjedanje će se održati u januaru nakon što se provedu sve procedure i konačno budu poznati rezultati izbora u Stocu koji su prekinuti zbog fizičkog nasilja, a onda i otuđenja biračkih popisa, glasačkih kutija…

Ulaze i neovisni

Prema sadašnjem popisu stranaka koje su se plasirale u općinska vijeća, na zasjedanju HNS-a bit će predstavnici HDZ-a BiH koji su osvojili više od 300 vijećničkih mandata. Slijedi HDZ 1990., zatim Hrvatska stranka prava BiH, HSS BiH, HKDU BiH, HSS Stjepana Radića, Posavska stranka, Hrvatski savez HKDU – Hrast, HSP, Hrvatska demokratska unija, HSP dr. Ante Starčević, Hrvatska republikanska stranka, Čapljinska neovisna stranka, HSS Braća Radić Brčko Distrikt.

Na zasjedanje sabora bit će pozvani i predstavnici neovisnih listi izabrani na izborima u Domaljevac-Šamcu, Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Ljubuškom, Čitluku.

No, nakon ovih izbora, neke od stranaka čiji su predstavnici čak sjedili u Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora više neće formalno imati predstavnike u ovoj instituciji s obzirom na to da su izgubili izborni legitimitet, piše Večernji list.