Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sabor Islamske zajednice BiH usvojio Deklaraciju o genocidu

sabor-iz

Na sjednici Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH) usvojena je Deklaracija o genocidu u Srebrenici, ali i predstavljena fetva o genocidu nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici, koju je 3. jula donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH.

Među prisutnima na današnjoj sjednici, između ostalih, bio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da su u Deklaraciji smjernice šta trebaju raditi oni u Islamskoj zajednici kao i šta nadležni trebaju poduzeti.

sabor-iz1

Sabor IZBiH zatražio je da visoki predstavnik u BiH donose zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici kao i trajnu zabranu službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola koje je koristila Vojska Republike Srpske.

Također, Sabor je nadležnim institucijama i međunarodnoj zajednici predložio formiranje distrikta Srebrenica na prostoru općina: Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići. Dakle, riječ je o područjima na kojima su živjele uglavnom žrtve genocida.

Pozvali su i Parlamentarnu skupštinu BiH (PSBiH), Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) i Federalni parlament da svakog 11. jula u godini održavaju komemorativne sjednice uz prijenos na sva tri javna emitera. Istakli su da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način poštovanja žrtvama zločina.

U danas usvojenoj Deklaraciji navodi se i očekivanje da Srbija, Crna Gora, Holandija, Ujedinjene nacije (UN), BiH i svi drugi izraze želju da budu donatori uspostave međunarodnog fonda za uklanjanje posljedica genocida u Srebrenici od jedne milijarde eura, koji bi se prikupljao u narednih pet godina, te koristio projektu “Ne genocidu”.