sarajevo

Sabor Islamske zajednice u BiH bira reisu-l-ulemu

zukorlic-kavazovic-2-696×469

Izbori za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH bit će održani u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas će birati novog reisu-l-ulemu, jednog od dva kandidata – Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Od kandidature su odustali Husejin ef. Smajić i Salem ef. Dedović.

Izborno tijelo broji 350-400 članova, a čine ga članovi Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, to su osobe koje imaju legitimitet cijele zajednice, BiH, dijaspore (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Glasanje je tajno, a članovi izbornog tijela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata. Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati.

Nakon toga će Organizacioni odbor za dodjelu Menšure petnaestom poglavaru Islamske zajednice u BiH donijeti odluku o inauguraciji novog reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH.

Tokom predstavljanja programa, Kavazović je naglašavao da u javnom prostoru Islamska zajednica u BiH treba da bude glas razuma i zagovornik univerzalnih vrijednosti, stavovima ali i postupcima svojih predstavnika.

Izbori za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH bit će održani u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.