Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sabor Islamske zajednice u BiH dao preporuku glasačima u Srebrenici

sabor islamske zajednice u bih

Sabor Islamske zajednice u BiH danas je na sjednici usvojio „Rezoluciju o Bosanskom jeziku“, te je kroz „Izjavu povodom lokalnih izbora u Srebrenici“ uputio i apel glasačima u Srebrenici da na predstojećim lokalnim izborima glasaju i izaberu, kako se navodi, “načelnika dostojnog općine šehida i žrtava genocida”.

– Povodom lokalnih izbora u Srebrenici 2016. godine pozivamo sve Bošnjake Srebreničane, raseljene u BiH i u dijaspori, da se registriraju i glasaju za Srebrenicu. Pozivamo sve Bošnjake Srebreničane da svojim glasovima izaberu načelnika dostojnog općini šehida i žrtava genocida, općine u kojoj se nalazi Memorijalni centar sa mezarima žrtava genocida – stoji u današnjoj izjavi.

Sličan poziv upućen je dijaspori i raseljenim Bošnjacima koji imaju mogućnost glasanja na prostoru bh. entiteta Republika Srpska, da se registriraju i glasaju za općinu boravka u tom entitetu na predstojećim lokalnim izborim, uz podsjećanje da je krajnji rok za registraciju raseljenih 19. juli 2016. godine.

Također na inicijativu sabornika aktuelnog saziva Sabora sa područja Mešihata IZ u Srbiji, Sabor je danas usvojio i izjavu povodom izbora tzv. reisu-l-uleme islamske zajednice Srbije.

– Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, na čelu sa muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, predsjednikom Mešihata, kao organski i povijesni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jedina je legalna i legitimna tradicionalna Islamska zajednica koja predstavlja muslimane tog prostora. Sve druge pokušaje vjerskog organiziranja pripadnika islama na tom području smatramo nelegitimnim i štetnim za islam i muslimane u Republici Srbiji –  navodi se u izjavi Sabora.

Dodaje se da samoproglašenje pojedinaca titulom ‘reisu-l-uleme’ predstavlja bezobzirnu zloupotrebu ovog pojma i funkcije “koja sije smutnju na štetu jedinstva muslimana”.

Sabor je pozvao Mešihat IZ u Srbiji i ulemu u Sandžaku i Srbiji da ulože dodatni napor u cilju vraćanja punog jedinstva Islamske zajednice u Srbiji.

Na kraju spomenute izjave Sabor od nadležnih državnih organa Srbije očekuje da se suzdrže od miješanja u poslove vjerske (islamske) zajednice, poštuju međunarodne demokratske standarde i „prestanu pružati podršku pojedincima i grupama koji bez vjerskog i džematskog legitimiteta djeluju na štetu islama, muslimana i legitimnih organa Islamske zajednice“, javlja MINA.