Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saburina, jedna od najstarijih škola u Sarajevu i danas izgleda autentično (FOTO)

BiH

saburina (2)

Kroz školske hodnike svake škole hodaju mnogi skriveni talenti. Neki od njih postanu vrhunski matematičari, inžinjeri, sportaši, muzičari… Jedna od takvih škola je i Osnovna škola “Saburina” u Starom Gradu u Sarajevu iz koje je izašao veliki broj poznatih muzičara i sportista. Smještena je u Starom Gradu, iznad Kovača, u neposrednoj blizini Saburine kuće, a u sokaku koji također nosi naziv stare sarajevske porodice Sabura.

Škola je osnovana 1926. godine i važi za jednu od najstarijih osnovnih škola na području Sarajeva.

saburina (8)

Direktor Osnovne škole “Saburina” u Starom Gradu u Sarajevu Rešad Fočo u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjeća da je škola osnovana 1926. godine i od tada pa na ovamo u njoj su nastavu pohađale mnoge poznate ličnosti. Još uvijek je u svom autentičnom izgledu. Rađene su neke manje rekonstrukcije, ali svoj oblik nikada nije mijenjala.

saburina (2)

“Jedna je od najstarijih osnovnih škola ne samo na području Starog Grada nego i u cijelom Sarajevu. Mi i danas sa nekim našim učenicima imamo lijep odnos i dobru saradnju. Kroz našu školu su, između ostalih, prošli akademik Abdulah Sidran, Goran Bregović, Dževad Šabanagić, Eldin Huseinbegović, Džemal Berberović, Midhat Haračić i mnoge druge poznate ličnosti iz kulturnog, javnog i sportskog života Sarajeva i BiH”, istakao je Fočo.

saburina (4)

I danas, sa svojim bivšim učenicima održavaju kontakte. Kako kaže, svi rado svrate u školu i sjete se lijepih trenutaka iz školskih klupa. Slike na zidovima, diplome, literarni radove svjedoče o dugoj historiji škole kroz koju je do sada prošlo ko zna koliko generacija.

saburina (7)

“To je, kako oni kažu, i dug prema ovoj školi jer su ovdje stekli prva i osnovna znanja. Osnovna škola se pamti. Prva učiteljica se pamti. Bez obzira koliko godina čovjek imao uvijek se voli vratiti u ta lijepa vremena, u tu lijepu mladost i evocirati lijepe uspomene koje i danas žive u njima”, istakao je Fočo.

saburina (9)

Goran Bregović je jedan od mnogih koji i danas posjećuju školu u kojoj su imali prve simpatije, prve uspomene na đačke dane. Prilikom posjete školi 2012. godine Bregović je donirao i klavir i tom prilikom kazao da je u ovoj školi imao najiskrenije i najvjernije prijatelje.

saburina (11)

“Oni nama pomažu i samom svojom posjetom. Nama je velika čast da je ova škola iznjedrila takve ljude kojima se mi ponosimo, a za uzvrat i oni se ponose što su bili učenici ove škole. Svako na svoj način pomaže, donosi sitnije poklone, a Goran Bregović je, s obzirom na svoje mogućnosti, donirao klavir”, ispričao je Fočo.

saburina (12)

Ističe da je “ova škola na predivnom mjestu, u jezgri Staroga Grada i da je zgrada pod zaštitom države”.

“Imamo još jedan manji objekat koji je dograđen 1961. godine jer se škola tada širila. Tada je bilo i djece, međutim, sad smo došli i u poziciju da imamo manje djece i da su se mnoge okolnosti promijenile u negativnom kontekstu. Mi sada održavamo nastavu, ali nismo u stanju da više ulažemo i investiramo u školu”, naglasio je Fočo.

saburina (16)

Međutim, napominje, da ova škola to svakako zaslužuje i zbog svog historijata i položaja. U januaru ove godine su imali problema sa grijanjem. Tada je općina Stari Grad pomogla da se taj problem riješi te da djeca nastave školovanje.

“Pošto je škola pod zaštitom države mi ne smijemo ništa raditi, nikakve investicije”, ispričao je Fočo. Trenutno u školi postoji 14 razreda u kojima nastavu pohađa 285 učenika dok je nekada bilo i do 800.

saburina (19)

Preko puta škole se nalazi i Saburina kuća, a i ulica nosi isti naziv.

“Znate šta škole znače za svaku zajednicu. Zgrada je lijepa i mnogima zanimljiva. Ovdje se snimaju i spotovi. Dolaze i mnogi turisti”, poručio je Fočo.