Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sačiniti spisak zaposlenika “Krivaje” koji mogu u penziju

vlada fbih 6

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici razmatrala zaključak Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 30.5.2016. godine kojim je tražena dostava materijala za parlamentarnu raspravu na osnovu kojeg bi bila zakazana vanredna sjednica s tačkom dnevnog reda „Informacija o usaglašenom Pismu namjere za proširenje aranžamana s MMF-om“.

Tim povodom, Federalna vlada je donijela zaključak da tražena dokumentacija može biti dostavljena nakon što Pismo namjere potpišu članovi Fiskalnog vijeća BiH i ono bude dostavljeno Međunarodnom monetarnom fondu.

Danas je utvrđen i Parlamentu FBiH upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, u kojem je jedna od novih odredaba da Federalna vlada, svojim rješenjem, imenuje stručni tim za vođenje pregovora i izradu ugovornog modaliteta, čiji članovi moraju biti stručne osobe iz oblasti geologije, rudarstva, energetike, ekologije, prava i ekonomije i koji će, zajedno s konsultantom, učestvovati u pregovorima s naftnim kompanijama.

Danas je usvojena informacija o realizaciji Ugovora o regulisanju uvezivanja staža zaposlenika IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići – u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika. Budući da je u informaciji navedeno da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ne može sagledati stvarne potrebe vezane za penzionisanje zaposlenika ovog zavidovićkog kolektiva, Vlada je zadužila IP „Krivaja“ da sačini spisak zaposlenika koji su ostvarili uslove za odlazak u penziju, sa svim relevantnim podacima i iznosima, usaglašen s podacima iz Federalnog zavoda PIO i ovjeren kod nadležne ispostave Porezne uprave.

Nakon razmatranja informacije o stanju u Unis TOOLS-u d.o.o. Sarajevo, Vlada je zadužila Upravu da, u saradnji s Nadzornim odborom, sagleda postojeće stanje u ovom privrednom društvu, uzimajući u obzir Izvještaj revizorske kuće i u roku od deset dana dostavi cjelovitu informaciju o aktivnostima koje je potrebno poduzeti u cilju zakonitog poslovanja društva.

Vlada je danas zatražila od Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju da zatraži od Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH specijalnu reviziju projekta gasifikacije Srednjobosanskog kantona, odnosno izgradnje gasovoda Zenica – Travnik.

Federalna vlada dala je danas saglasnost za izradu Procjene prijetnje od rizika pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini i za učestvovanje predstavnika organa i institucija FBiH u radnim grupama za izradu ovog dokumenta, koje će formirati Vijeće ministara BiH.

Na današnjoj sjednici doneseno je više odluka i rješenja iz kadrovske politike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.