Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD će deportovati Olivera Dragića, osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Immigration Protest

Prema sporazumu o priznanju krivice SAD će u narednim danima deportovati Olivera Dragića, osumnjičenog da je lažirao podatke prilikom ulaska u SAD. On se sumnjiči i da je učestvovao u genocidu u Srebrenici, piše Washington Post.

Dragić je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je dao netačne informacije u vrijeme kada je dobio američku vizu.

Istražni organi u SAD-u su utvrdili da je Dragić bio pripadnik Vojske RS-a te da je za američku vizu aplicirao tvrdeći da je žrtva rata. Utvrđeno je i da je Dragićeva paravojna jedinica bila razmještena okolo Srebrenice kako bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg.

Nakon hapšenja, osumnjičeni je imao priliku da pristane na izručenje BiH nakon čega bi američke vlasti odustale od procesuiranja zbog davanja lažnih informacija.

Inače, Dragić (42) je jedan od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiu koji su proteklih godina optuženi da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prilikom ulaska u SAD.

“Dragić je priznao lažne iskaze, ali poriče kako su on i njegove policijske postrojbe sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995. godine”, rekao je Dragićev advokat Darin Thompson.