Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović-Murphy

SAD će nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH

murphy bećirović
Foto: Predsjedništvo BiH

Ambasador Murphy je rekao da će Sjedinjene Američke Države, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti pružati podršku očuvanju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphyem o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je ambasadoru Murphyu ukazao na ozbiljnost situacije u BiH nastaloj zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti bh. entiteta RS.

Naglasio je da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano, sistematski i institucionalno napadaju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, i da time ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ambasador Murphy je rekao da će Sjedinjene Američke Države, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti pružati podršku očuvanju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju imati funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije države Bosne i Hercegovine.

Bećirović je istakao da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman Sjedinjenih Američkih Država s ciljem ubrzanja neophodnih reformi u procesu euroatlantskih integracija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.