sastanak

SAD i EU će nastaviti sa partnerskom ulogom na reformskom i evropskom putu zemlje

predsjednistvo bih – palmer – nelson – AA

Teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, reformski procesi i aktivnosti na evropskom putu zemlje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su višeg zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (U.S. State Department) zaduženog za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i direktoricu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinu Eichhorst, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu gostima i zahvalili na kontinuiranoj podršci i pomoći Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) Bosni i Hercegovini.

Teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, reformski procesi i aktivnosti na evropskom putu zemlje. Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost evropskoj perspektivi zemlje, kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH, za koji postoji apsolutni konsenzus svih političkih aktera.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o izbornoj reformi, pitanju vladavine prava i implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava.

”Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer i direktorica Eichhorst su ponovili podršku SAD-a i EU miru, prosperitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Kao dokazani prijatelji i saveznici Bosne i Hercegovine, SAD i EU će nastaviti sa partnerskom ulogom na reformskom i evropskom putu zemlje, a na dobrobit svih njenih građana“, navedeno je u saopćenju Predsjedništva BiH.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.