BiH

stav SAD

Palmer: Prioritet brisanje etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH

26/10/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Palmer u srijedu odlazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem te s opozicionim liderima u Federaciji i u Republici Srpskoj

SAD i dalje ustrajava na brisanju etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH, rekao je u utorak visoki američki dužnosnik, a riječ je o prijedlogu kojem su se ranije usprotivili bosanskohercegovački Hrvati i Srbi te službeni Zagreb.

Hrvati smatraju da je ta ideja, koju su Sjedinjene Države prvi put iznijele krajem septembra, suprotna Daytonskom sporazumu i omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatskog člana tročlanog državnog vrha.

No, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer insistira da BiH to mora učiniti kako bi provela presudu Europskog suda za ljudska prava, odnosno napredovala na europskom putu.

“To je komplikovano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom Europskog suda za ljudska prava i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno”, rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Palmer u srijedu odlazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, čelnicima SDA i HDZ, te s opozicionim liderima u Federaciji i u Republici Srpskoj.

Predložit će im da se najprije bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za Dom naroda.

“U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana Predsjedništva”, rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD “jako gurati taj plan”, ali da se neće služiti politikom ‘mrkve i batine’. “Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na europskom putu”, upozorio je.

Palmer, koji je u utorak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je da razumije poziciju Zagreba koji brani poziciju sunarodnjaka u susjednoj državi, ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji saglasnost između SAD, EU i Hrvatske “oko toga šta je pravi put za Federaciju i BiH”.

S Palmerom u Sarajevo stiže i diplomatkinja EU-a Angelina Eichhorst koja je nedavno ponovila podršku Unije perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.