Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka "crna lista"

SAD uvele nove sankcije Diani Kajmaković i Osmanu i Ameli Mehmedagić

amela osman mehmedagic diana kajmakovic
Foto: N1

“Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio. Ove akcije obuhvaćaju i njegovu suprugu Amela Mehmedagić Šehović”, navedeno je

Američki State Department u ponedjeljak je uveo nove sankcije bivšoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković i bivšem prvom obavještajcu Bosne i Hercegovine, nekada prvom čovjeku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmanu Mehmedagiću. Na “crnoj listi” SAD-a našla se i Mehmedagićeva žena Amela. Njima je zabranje ulaz u SAD, prenosi N1.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici, u skladu sa članom 7031(c), State Department javno imenuje Kajmaković zbog njenog učešća u značajnoj korupciji. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića.

Ranije je sankcije Kajmaković uvelo Ministarstvo trezora na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 zbog odgovornosti ili saučesništva u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Također, kako se dalje navodi..

“U skladu sa članom 7031(c), State Department javno imenuje Mehmedagića za njegovu umiješanost u značajnu korupciju. Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio. Ove akcije obuhvaćaju i njegovu suprugu Amela Mehmedagić Šehović”, navedeno je.

Ranije je Ministarstvo trezora SAD uvelo sankcije Mehmedagiću za saučesništvo u korupciji, direktno ili indirektno umiješanom u korupciju, zbog pronevjere javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe ili podmićivanja.