BiH

tolerancija, konsenzus i inkluzivnost

SAD: Vrijeme je da Sarajevo i Banja Luka slijede primjer Mostara

14/07/2022

Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost - saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

– Ova promjena poboljšat će međunarodni imidž i reputaciju Mostara koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena, i koja su bila u suprotnosti s modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi. Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost – saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Navode da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju liderstvo gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji su surađivali kako bi postigli kompromis i opće dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa.

– Njihovo vodstvo i spremnost na kompromis pokazatelj su snage, te zbog toga treba da budu primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti. Sjedinjene Države s ponosom podržavaju lidere koji pokazuju političku hrabrost da surađuju na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače – ističu iz Ambasade SAD-a.

Pozivaju gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i Gradsko vijeće da isti pragmatičan pristup primijene u rješavanju i ostalih problema s kojima se suočavaju građani Mostara.

– Vodstvo gradonačelnika Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Marića, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara snažan su primjer kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju. Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama – navode iz Ambasade SAD-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.