Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sadekatu-l-fitr iznosi 7, 10 i 20 KM

ramazan – begova dzamija
FOTO: D. Begović

Ramazan je mjesec posta, ibadeta, oprosta, blagostanja, ali i milosti, dobročinstva prema siromasima koje se ogleda u davanju sadake, odnosno vitra. Riječ sadaka je arapska riječ koja se udomaćila i u bosanskom jeziku. Sadakah je u arapskom jeziku izvedena iz riječi sidk što znači istina, istinitost, iskrenost i čvrstina.

Sadekatu-l-fitr je obaveza svakom muslimanu, maloljetnom, punoljetnom, muškarcu i ženi te slobodnom i robu.
Rijaset Islamske zajednice u BiH je utvrdio visinu sadekatu-l-fitra za ramazan 1438/2017 godine, te ove godine vitra za područje Bosne i Hercegovine iznosi 20, 10 i 7 KM, a za područje bošnjačke dijaspore od 20, 15, 10 eura ili u protuvrijednosti druge valute.

Vijeće muftija utvrđuje visinu sadekatu-l-fitra, a polazna osnova za određivanje su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktualne cijene prehrambenih proizvoda.

Vitra se daje u vrijednosti jednodnevne hrane obveznika vitra, a ona može biti i veća od navedenog iznosa. Vitru je dužan dati svako onaj ko ima opskrbu na dane bajrama. Staratelj u porodicu dužan je dati za svoje članove obitelji, ukoliko oni nemaju svojih vlastitih sredstava iz kojih bi dali vitru.