Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora

sadik-ahmetovic

Ahmetovića optužnica tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je bivši državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te se Adnanu Bektiću oduzima imovinska korist u iznosu od 7.414 konvertibilnih maraka (KM), koju je dužan platiti u roku od 30 dana.

Ahmetović je proglašen krivim što je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose, između ostalog, na prikupljanje podataka o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, iako nikada nije obavio, odnosno izvršio naručene poslove.

Bektić je, kako se navodi u presudi, nastavio voziti ministra iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač, te mu je Ahmetović na taj način omogućio sticanje imovinske koristi u iznosu od 7.414 KM.

Iznos od 7.414 KM Bektić je dužan uplatiti u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, dok je Ahmetović obavezan da nadoknadi troškove sudskog postupka.

Sudija Izo Tankić je u kratkom obrazloženju presude rekao da je Sud cijenio sve izvedene dokaze i utvrdio da Bektić nije obavljao poslove po ugovorima o djelu, već je obavljao poslove vozača.

Prema njegovim riječima, Sud nije prihvatio da se radilo o pribavljenoj koristi većoj od 10.000 KM, već je na osnovu nalaza vještaka utvrdio razliku između dosuđenog i iznosa navedenog u optužnici.

“Optuženi je u svom postupanju zanemario interese službe i zamijenio ih interesima Bektić Adnana”, naveo je sudija Tankić.

U optužnici je navedeno da je Bektiću omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Ahtemoviću je, kako je rekao sudija Tankić, izrečena minimalna zaprijećena kazna te na njegovoj strani Sud nije našao otežavajuće okolnosti, dok su od olakšavajućih cijenjeni ranija neosuđivanost i korektno ponašanje tokom postupka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.