KRUG 99

Sadiković: Za propadanje BiH zadnjih 25 godina niko ne odgovara

lada sadikovic krug 99 (1)

Kako je zaključio neophodno je upustiti se u proces ustavnih reformi kojima bi se “ažurirao” bh. politički sistem na način da se uskladi s evropskom pravnom stečevinom posebno u oblasti zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda

Kompletna primjena Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan četverogodišnji rat, u potpunosti je izostala i 25 godina od njegovog potpisivanja, ocijenila je profesorica na Fakultetu za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Lada Sadiković.

Sadiković je bila uvodničarka na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ koja je održana u online formatu o temi “25 godina poslije: primjena evropske pravne stečevine i vrijednosti građanskog društva ili dalje propadanje u Bosni i Hercegovini”.

Podsjetila je da je Dejtonski sporazum potpisalo devet potpisnika u različitim svojstvima, a među njima i Evropska unija kao specijalni pregovarač, a jedino što se bez sumnje može konstatitarati je da se u BiH neupitno i dalje provodi mir koje osiguravaju vojne snage EUFOR-a čiji mandat produžava Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

No, kako je naglasila, ni danas se ne primjenjuje Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja je jedino u BiH, prije potpisivanja Statuta Vijeća Evrope i same Konvencije, što je propisana praksa prema svim drugim članicama Vijeća Evrope, bila direktno primjenjiva u BiH i imala prioritet nad svim drugim pravima.

– Aneks IV – Ustav BiH ni 25 godina nije usklađen s odredbama Konvencije, stoga je više nego vidljivo da BiH enormno stagnira i nazaduje, a za njeno propadanje zadnjih 25 godina i dalje niko ne odgovara. To je jedinstven slučaj u svijetu – istaknula je Sadiković.

Napominje da Ustavni sud u kontinuitetu štiti diskriminatorski Ustav BiH, dok Evropski sud za ljudska prava bombardira državu s presudama protiv BiH u kojima se iznova konstatira da Aneks IV odnosno Ustav BiH sadrži sistemski problem.

– Takav problem nije samo problem države članice, nego i cijelog evropskog pravnog poretka. Državi BiH je nedugo nakon potpisivanja ukinut Vrhovni sud te su svi pojedinci pod jurisdikcijom države postali nejednaki pred zakonom – upozorila je profesorica Sadiković.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra da nikakve naredbe i kompromisi etnopolitičkih struktura nisu i ne mogu dati konstruktivan rezultat u izgradnji mira i stabilnog političkog uređenja nego mogu donijeti samo produžetak agonije i neizvjesnost cijele nacije u budućnost.

– Moramo energično odbiti tretiranje bosanske države i društva kao posebnog slučaja u cijelom svijetu i kao državu kojoj se ne dozvoljava da bude moderna nacija. Prosperitetna nacija može se graditi samo na evropskoj pravnoj stečevini i vrijednostima građanskog društva i demokratske države – kazao je Kulenović.

Kako je zaključio neophodno je upustiti se u proces ustavnih reformi kojima bi se “ažurirao” bh. politički sistem na način da se uskladi s evropskom pravnom stečevinom posebno u oblasti zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ove godine navršava se 25. godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini čime je okončan četverogodišnji rat u BiH kada je izvršen drugi u Evropi genocid u dvadesetom stoljeću.