Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija

SafeJournalists: Pozivamo Dodika da se izvini novinarki N1

Banja Luka: Milorad Dodik i Željka Cvijanović komentirali službeni posjet Mađarskoj
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, ističe se u saopćenju

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, više puta do sada reagovala je na način na koji predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik komunicira sa novinarima.

-I ovog puta, Mreža osuđuje Dodikovo ponašanje prema novinarki, apeluje na sve nosioce javnih funkcija da se suzdrže od targetiranja novinara i medija, te poziva Dodika da se javno izvini novinarki. Takođe, mreža pruža podršku svojoj članici Udruženju BH novinari u osudama ovakvog ponašanja i u namjerama da se obrati institucijama povodom Dodikove tvrdnje o „praćenju“ rada N1 i njenih novinara – navodi se u saopćenju SafeJournalists mreže.

Dodaje se da će o ovom slučaju SafeJournalists mreža obavijestiti relevantne domaće i međunarodne organizacije posvećene zaštiti novinarskih prava i medijskih sloboda.

-Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana – ističe se u saopćenju.

Podsjeća se da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak na konferenciji za novinare verbalno napao novinarku N1 televizije Snežanu Mitrović, a kasnije tog dana je pozvao telefonom, vrijeđajući je i psujući.

-Nakon što je Milorada Dodika Snežana Mitrović pitala zašto su u njegovoj blizini osobe iz „kriminalnog miljea“ koje su prije nekoliko dana hapšene u policijskoj akciji „Kod“ zbog umiješanosti u trgovinu drogom, Dodik je ponovo optužio N1 televiziju kako je „dio politike koja ruši Republiku Srpsku“, da „lažu i podvaljuju“, te da imaju „antisrpski narativ”. Iako je više puta ponovio da se njegove optužbe ne odnose direktno na novinarku N1 Snežanu Mitrović, Dodik je na potpuno neprihvatljiv način uzeo mikrofon iz ruku novinarke, uz komentar da to radi kako se „novinarka N1 ne bi loše osjećala“. Dodik je takođe ekipu N1 televizije upitao: „Mislite da mi nemamo službu koja prati šta radite?“ – navodi se u saopćenju.

Nakon konferencije, Milorad Dodik je pozvao novinarku Snežanu Mitrović telefonom, galamio na nju, vrijeđao je i psovao, kako je saopštila ova televizija. Kako sama Mitrović kaže, pomislila je da se Dodik želi izviniti zbog nastupa ranije tog dana, ali su uslijedile psovke i galama, te vika zbog teksta objavljenog na portalu N1.

Generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić je kazala da će BH novinari poduzeti sve zakonske i institucionalne mjere zaštite koleginice Snežane Mitrović, što uključuje i eventualno podnošenje krivične prijave za uznemiravanje na radnom mjestu novinarke, kao i vrijeđanje i ugrožavanje sigurnosti neprimjerenim verbalnim napadima tokom konferencije za novinare.

-Također, zatražit ćemo istragu policije RS, ali i državnih sigurnosnih agencija nakon izjave Milorada Dodika da ima službe koje prate šta rade novinari N1. To je veoma opasna izjava koja se mora detaljno ispitati i utvrditi da li postoji nezakonito miješanje ne samo Dodika, već i policijskih i sigurnosnih struktura u rad N1 TV i njenih zaposlenih – navela je Rudić.

Ona napominje da se više od 15 godina nesmanjenim intenzitetom nastavlja verbalno i političko nasilje Milorada Dodika nad medijima i novinarima, posebno nad novinarkama u BiH, a niti jedan slučaj nije istražen ni procesuiran.

-BH novinari će u dogovoru sa oštećenom novinarkom Mitrović razmotriti sve zakonske opcije za njenu zaštitu i adekvatno sankcionisanje nasilnih radnji predsjednika Republike Srpske – zaključuje Rudić.

Delegacija Evropske unije u BiH reagovala je na Dodikovo ponašanje, a Ambasada SAD u BiH takođe je osudila verbalni napad predsjednika Republike Srpske i ukazala da je to „još jedan primjer njegove kampanje ućutkivanja i zastrašivanja medija u BiH“ – navodi se u saopćenju.