napad na povratnika

Safet Mehmedović: Trojica su me čuvala da ne pomognem Senadu

FOTO: Safet Mehmedović/BIRN BiH
Napad na Senada Sejfića

Njegova supruga je bila u automobilu i glasno pozivala komšije da pomognu Sejfiću, dok je nekoliko mladića Mehmedovića fizički držalo za ruku i nije dozvolilo da priđe da pomogne

Safet Mehmedović je bio iza kolone vozila i prvi je očevidac napada na Senada Sejfića. Za Detektor kaže kako se Sejfić izmakao vozilom u stranu pored džamije kako bi drugo vozilo prošlo, ali da su osobe u majicama „Jagnjijada Borogovo“ izašle iz vozila i počele da ga udaraju.

„Ja imam 60 godina, a supruga 58, mi nismo razmišljali je li on Bošnjak i ko je, nismo ni znali, mi smo vidjeli da je čovjek sam i izašli smo da pomognemo“, kazao je Mehmedović za BIRN BiH.

Njegova supruga je bila u automobilu i glasno pozivala komšije da pomognu Sejfiću, dok je nekoliko mladića Mehmedovića fizički držalo za ruku i nije dozvolilo da priđe da pomogne.

Nisu ništa učinili da pomognu čovjeku

„Ljudi su izašli kad je moja žena krenula da vrišti, jedan je poznao jednog napadača. Ova trojica koja su poslije došla nisu učestvovali u tuči, odnosno u prebijanju, ali su nadgledali i nisu ništa učinili da pomognu čovjeku. Još su mene hvatali i držali da i ja što manje pomognem“, kazao je on.

U mjestu Borogovo u opštini Osmaci udaljenom dvadesetak kilometara od Kamenice, u danu napada na Sejfića je održana manifestacija “Birčanska jagnjijada” na kojoj su prisustvovali i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kao i Jelena Trivić, poslanica u Narodnoj skupštini RS-a. Prema fotografijama koje su objavili na svojim društvenim mrežema, učesnici manifestacije su nosili majice i kape sa tradicionalnim i ravnogorskim motivima.

Iz Policijske uprave Zvornik su odgovorili da su, prema Zakonu o krivičnom postupku RS, uhapsili dvije osobe nakon prijave napada u Gornjoj Kamenici u okolini Zvornika.

U odgovoru su naveli da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja.

Iz ovog Tužilaštva nisu odgovorili na upit Detektora o kvalifikaciji ovog djela, niti o procesuiranju počinilaca. Na telefonski poziv dan poslije je rečeno da je upit u proceduri. Iz ovog tužilaštva ni ranije nisu dostavljali odgovore na upite o zločinima počinjenim iz mržnje i napadima na povratnike.

Nacionalna mržnja i netrpeljivost

Mehmedović za Detektor kaže da misli da je napad odraz nacionalne mržnje i netrepeljivosti, jer se desio kraj džamije na povratnika Bošnjaka koji tu živi sam. On u razgovoru pojašnjava da se nakon rata nije nikad vratio u Kamenicu, ali da tu dolazi stalno i da od komšija saznaje da žive u strahu. Mnogi su, poput njega, izgubili članove porodice u Zvorniku, Srebrenici i okolini, i napadi poput ovog oživljavaju traume.

„Kamenica je poznata kao ‘dolina grobnica’, ovdje imaju u zidu uklesana imena onih koji su stradali, većina mi je familija, a stotinjak njih sigurno da su mi bliža i šira porodica ubijenih u genocidu i tokom rata“, kazao je Mehmedović.

Detektor je ranije pisao da su povratnici na ovom području uznemireni jer je na sportskoj dvorani “Sokolski dom“ bio ispisan grafit kojim se veliča i herojem naziva Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, a koji je prekrečen nakon upita novinara MUP-u i gradskim službama.

Prije nekoliko dana u naselju Divič pored osnovne škole ispisano je nekoliko grafita s oznakom „SSSS“, a u bližem gradskom dijelu i grafit podrške Ratku Mladiću.

Mještani Kamenice s kojim su novinari Detektora razgovarali kažu kako je strah postao konstantan zbog čega su noć proveli budni.

Organi da urade svoj posao

Dan nakon napada na Sejfića, predstavnici vlasti Grada Zvornika, kao i predstavnici Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH posjetili su mještane Kamenice. Šaban Redžić, povratnik u Kamenicu zvaničnicima je poručio da se moraju više potruditi da se ovakvi događaji ne ponavljaju, jer nisu sigurni koliko će povratnici moći dugo trpiti nasilje i napade.

„Nećemo reagovati, prepustit ćemo organima da odrade svoj posao“, kazao je on.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović je na okupljanju poručio da je događaj bacio sjenu na dobar odnos građana, ali da se nada i da će se potruditi da se dobar međuetnički odnos nastavi ubuduće.